Vybíráme odšťavňovač, aby léto mělo šťávu

Vybíráme odšťavňovač, aby léto mělo šťávu

Fresh se stal vyhledávaným osvěžením. Proč ale za něj utrácet u stánku, když si ho můžeme připravit i doma? Stačí jen mít odšťavňovač.

Léto máme obvykle spojeno s relaxací a obnovou sil, a to nejen kvůli tomu, že pracovní stresy necháváme za pomyslnými branami firem a o dovolené si dopřáváme aktivní či pasivní odpočinek. Léto je ale také časem dozrávání ovoce a zeleniny. Ze všech období roku je nejbohatší na nabídku kvalitních a čerstvých plodů. Konzumovat je můžeme čerstvé v obložených mísách, salátech a podobně, případně tepelně upravené. Důležité místo v naší stravě však mají i šťávy, které dodají tělu tekutiny bohaté na vitaminy a minerály, navíc je můžeme konzumovat i ve velkých vedrech, kdy nemáme na běžné pokrmy ani pomyšlení. S výhodou si skutečně čerstvou šťávu můžeme připravit i doma. Odšťavňovač není v našich domácnostech žádnou novinkou, na trhu je mnoho typů, z nichž můžeme vybírat. Ale jak vybrat dobře a nepřebrat?

Při posuzování jednotlivých druhů odšťavňovačů nelze s určitostí říci, který z nich je nejlepší, žádný nezpracuje dokonale jakoukoli zeleninu či jakékoli ovoce. Než si vybereme typ a značku, měli bychom vědět, co by měl přístroj umět a jaké ovoce či zeleninu budeme nejčastěji zpracovávat. Jiný výrobek je třeba na zpracování řapíkaté a listové zeleniny, jiný na bobuloviny či dužnaté ovoce i na tvrdé plody. Samostatnou kapitolou jsou citrusy. Ceny nabízených typů se pohybují od několika set do několika tisíc korun. Pokud budeme odšťavňovač používat často, měli bychom vybrat takový, který zpracovává co nejvíce druhů surovin. Určitým vodítkem výběru by mohly být následující zásady:

Odolnost a trvanlivost

Důležité je vybavení jednotlivých přístrojů – ty levnější mají slabší motor a nejsou tak výkonné, odšťavňované potraviny musíme proto krájet na drobno. Důležité jsou i použité materiály, plastové převody opravdu nejsou to pravé. Ty levnější typy většinou vydrží jen krátké období, jejich nízká životnost se však následně může hodně prodražit. Na každý přístroj platí dvouletá záruka, ovšem kvalitní typy mají záruku i víceletou.

Výtěžnost

Toto hledisko je ukazatelem kvality, a proto i rozdílné ceny jednotlivých typů přístrojů. Kvalitním odšťavňovačem získáme ze stejného množství ovoce či zeleniny až o čtvrtinu více šťávy než pomocí levnějšího typu. V druhém případě nám bude zbývat také úměrně větší množství odpadu.

Počet nejrůznějších přístrojů se v našich domácnostech postupně zvyšuje, navíc kuchyně se stále častěji stává součástí víceúčelového obytného prostoru. Decibely, které tito pomocníci produkují, jsou proto stále důležitějším kritériem. Obecně platí, že s počtem otáček roste také hlučnost, vybíráme proto přístroje s co nejnižší hodnotou, samozřejmě s ohledem na kvalitu výrobku.

Snadná obsluha a čištění

Můžeme zobecnit skutečnost, že čím složitější je jakýkoli, a zvláště kuchyňský, přístroj, tím méně zcela využíváme všechny jeho možnosti. U odšťavňovače jsou důležité nejen jeho funkce, ale také následné čištění. Je tedy výhodné ověřit si, jak se přístroj rozebírá a jak snadno se jednotlivé části zase skládají dohromady, které se čistí zvlášť a zda je možné je umývat v myčce.

Typy odšťavňovačů podle způsobu získávání šťávy:

Odstředivkové odšťavňovače, které danou surovinu nejdříve nastrouhají na struhadle a následně z ní na sítku pomocí odstředivé síly vysokých otáček vymačkají šťávu. Tyto přístroje se řadí k typům s vysokou výtěžností a lze je použít pro zpracování jakéhokoli druhu ovoce či zeleniny včetně loupaných citrusů.

Tlakové odšťavňovače jsou přístroje nízkootáčkové a pracují dvoukrokově - surovinu nejprve rozmělní a uvolněnou šťávu následně protlačí sítkem do sběrné nádoby.

Citrusovače v rámci odšťavňovačů tvoří samostatnou skupinu a dělí se na manuální a elektrické, které mohou získávat šťávu rotační nebo tlakovou silou. Citrusové plody se obvykle vkládají překrojené na poloviny. Nejznámější manuální typ je plastový, skleněný či keramický kužel s miskou na citrónovou šťávu, který má doma snad každý. Elektrické přístroje vykonávají všechnu práci za nás.

Přístroje na šťávu z listů a bylinek jsou speciální zařízení pro řapíkatou a listovou zeleninu a nejrůznější bylinky. V případě, že je však zpracováváme jednou za čas, je možné použít pro tento účel i univerzální tlakové odšťavňovače. Odstředivkové nejsou pro tento účel příliš vhodné.

U velmi měkkých plodů pak obecně platí, že je výhodnější je rozmixovat, a poté případně smíchat s ovocnou či zeleninovou šťávou. S kostkou ledu, plátkem citrónu a aromatickou bylinkou mohou být příjemným letním osvěžením.

-Dana D. Daňková-
Foto: www.profimedia.cz, Philips, Fagor

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Skleněný obklad na záda kuchyně, Obložení kachliček, Výroba kuchyňské linky.