Karavan pořídíme už zařízený vestavěnou kuchyní. Najdeme tady kuchyňskou linku, chladničku, dřez a vařič. Je tady místo na mikrovlnnou troubu, pokud už nebyla v základní výbavě.

Když pořídíme karavan starší, kuchyně nám možná nebude vyhovovat a přijde čas k jejímu dovybavení nebo i přestavění. Přitom máme na mysli, že vše musí být vypočítané na centimetr a také i na gram - to první v případě rozměrů skříněk a spotřebičů, jejich návaznosti, využití daného prostoru - to druhé pokud jde o celkovou váhu spotřebičů, nádobí, náčiní, doplňků a dalších věcí. Cílem je maximální odlehčení celého nákladu; nezapomeňme, že jedno s druhým se sčítá, a všechno dohromady může vážit hodně. Příkladem může být zdánlivě směšné zkracování násad příborů aeroliniemi.

Pokud začneme od stropu, nezbytná je moderní digestoř (kolem 5.000,- Kč). Na trhu je poměrně velký výběr plynových trub v cenách zhruba od 11 až 12 tisíc korun, některé mají integrovaný gril. Chlazení v kuchyni skýtá různé možnosti - od dnes už nezbytných vestavěných (absorpčních i kompresorových) ledniček, přes doplňkové chlazení ve formě přenosných ledniček a různě velkých chladicích boxů. Určitě je na dovolené přínosem karavanová malá vestavěná myčka nádobí. Vybrat můžeme i mikrovlnnou troubu a varnou konvici s nízkým příkonem. Vzdávat se na cestách nemusíme ani kávovaru, limit je do 12 V. Určitě také přibalte kufříkový infračervený gril na propan-butan.

Kempinkové nádobí

K základním požadavkům, jako je pevnost, nezávadnost, design a praktičnost, tedy to, co požadujeme od nádobí doma, tady ještě přistupují další důležité vlastnosti - lehkost, minimální váha, nehlučnost, nerozbitnost, snadná údržba. Na cestách hrozí rozbití a poškození. Do karavanu se ponejvíce doporučuje nerezové "karavanové" nádobí; nepřilnavé povrchy jsou přece jenom do přírody příliš choulostivé.

Lehké a "tiché" - tedy fixované - nádobí nesmí vydávat zvuky, které by řidiče rušily a které by si mohl splést se zvuky nějaké poruchy na automobilu. Nádobí se nesmí ve skříňkách pohybovat, musí být během jízdy zajištěno proti posunu - není možné, aby se talíře sesuly, hrnce někam spadly během brzdění, v zatáčkách, při příkrých sjezdech...

Jídelní soupravy

Základem jídelního nádobí bývá jedna nebo dvě sady melaminového nádobí, které je nerozbitné, esteticky přijatelné, velmi podobné porcelánu. Slušně vypadající 16 až 20dílné sady pořídíme už od ceny kolem 1.400 korun. Pokud jste nekoupili jídelní sadu obsahující také skleničky a hrníčky, poohlédněte se po samostatných hrníčcích a sklenkách z kvalitního plastu, k nerozeznání od skla, v ceně od 80 do 300 korun za kus. Toto nádobí může doplňovat zásoba papírového nádobí všeho druhu - od kelímků přes misky po talíře.

A pokud jde o kuchyňské náčiní, jako jsou obracečky a vařečky, volíme místo nerezového raději lehčí z kvalitního plastu. Své místo v karavanu určitě také najde velký či menší elegantní piknikový koš.

Nezbytné drobnosti do kuchyní v karavanu

Důležité jsou při kempování různé velmi praktické pomůcky i přizpůsobené nádobí. Mohou to být "protismykové" hrnečky i misky s neklouzavým dnem, nesmekavé podložky do skříněk, držáky na hrnečky na stůl, servírovací tácy s kaučukovým povrchem, na kterém nádobí neklouže. Dále držáky a úchyty k pevnému umístění nádobí ve skříňkách, včetně rozpěrek, které se vzepřou mezi stěny skříněk či chladničky, čímž udrží při jízdě hrnky, talíře, lahve i různé potraviny pevně na svém místě. Při karavaningu se pohybujeme dlouhou dobu v přírodě se vším všudy - tedy i s mouchami, vosami a komáry - velmi praktické jsou tudíž regálky i závěsné police na potraviny mající síťky na ochranu proti hmyzu.

-ag-Foto: www.profimedia.cz