Většinou máme v kuchyni kombinaci chladnička-mraznička a velikost mrazničky si vybíráme podle toho, kolik mrazených potravin skladujeme. Pokud jich máme ale pořád více a více, je na čase se zamyslet nad změnou a tím i nad novou mrazničkou. Na trhu je jich nepřeberně - jak se v nich vyznat?

Nejprve si ujasněme, zda chceme pořídit kombinaci s chladničkou (která ale bude mít daleko větší mrazničku, než máme teď), anebo samostatnou mrazničku. Ta pak může být (podle množství mražených potravin a také v závislosti na tom, kolik místa máme k dispozici) pultová (skříňová s horním otvíráním) nebo šuplíková, ve vyšší variantě skříňová - na ty stačí půdorys 60 x 60 cm.

Pultová, truhlicová mraznička

Mrazicí pult (neboli mraznička truhlicová) s horním otvíráním se hodí na zmrazení celé úrody. Zvolíme ji proto při velkém množství mražených potravin z vlastní zahrady nebo když například pravidelně a nárazově mrazíme velké množství masa. Tato mraznička je náročnější na místo. Není ale možné ji pro nedostatek místa v kuchyni dát do těsné spíže, protože by ji svým výdejem tepla dokonale vytápěla, a potraviny by se nám zde kazily. Mrazicí pult lze dát ale do velkého vzdušného suterénu domu, do technického podlaží, velké komory a podobně.

Skříňový mrazák

Místo nám ušteří skoro stejným objemem disponující vysoký skříňový mrazák - třeba volně stojící, vysoká celonerezová beznámrazová mraznička, která je navíc i vysoce elegantní.

Kombinace

Dáme přednost kombinaci dvojkompresorové, s nezávislými okruhy, kde jeden kompresor obsluhuje mrazení a druhý chladničku. Také proto se dá každá část nezávisle vypnout - když jedeme na celé léto na chalupu, vypneme chladničku a necháme běžet mrazničku. Také si vybereme kombinaci s mrazničkou dole a chladničkou nahoře, ne naopak.

Technické parametry a detaily

Energetickou třídu pořizujte možno vždy A+ (najdete ale také už třídu A++). Pokud kupujete starší zboží, držte se podle energetického štítku nejhůře na stupnici B.

Spotřeba energie se udává v kW/den. Může to být například 0,50-0,49 kW/den a podobně. Hlučnosti dosahují mrazničky už velmi nízké, kolem 40 dB (za nejnižší se považují hodnoty 36 dB). Dále je užitečná funkce "rychlé zmrazení". Hledejte také údaj, kolik potravin přístroj zmrazí za 24 hodin. Udává se ve zlomku 20 kg/24 h.

Možnost změny otevírání dveří zprava doleva a naopak by měla být samozřejmostí stejně tak jako výškově nastavitelné nožičky a nastavitelný termostat.

Low frost, Never defrost, No frost

U mrazničky s funkcí low frost se námrazy tvoří až o 80 % méně. Proto se spotřebič, i když má automatické odmrazování, odmrazuje mnohem méně často. No frost systém značí úplný beznámrazový interiér, což přináší velké pohodlí a úspory času. Manuální odmrazování starších mrazáků je navíc problematické - je třeba najít bezpečné místo, kam uložit zmražené potraviny, než se mraznička zbaví námrazy.

Senzorová technologie "6. smysl"

Důležité kontrolky nás upozorňují, že něco není v pořádku. Jedna kontrolka tak může signalizovat otevřené dveře, druhá stoupající teplotu uvnitř. Další senzory zabudované uvnitř mrazničky kontrolují teplotu a udržují ji na optimální úrovni.

O zmrazených potravinách musí být přehled

Praktické jsou průhledné zásuvky, u kterých hned při otevření dveří mrazničky máme alespoň orientační přehled, kde se co nachází. V drážkách na každé zásuvce nalezneme vyměnitelné plastové nebo papírové kartičky s údaji, jaké druhy potravin ta která zásuvka obsahuje.

Každá zásuvka by měla sloužit k ukládání jednotlivých druhů jídla. Největší chlad panuje v nejspodnější zásuvce, kam se ukládají ryby a maso. Nad ní bývá například veškerá zelenina, mražené byliny a ovoce (značeno například "vitaminová zásuvka"). V další zásuvce zase hotové pokrmy - doma připravené nebo koupené. Horní zásuvka může sloužit třeba k uchovávání mraženého pečiva.

-ag-Foto: Fagor, Whirpool