Vsaďte na bezpečnost a efektivitu a sáhněte po desce indukční. Ta již dávno není cenově nedostupná a důvody k jejímu pořízení jsou pádné.

Indukční varná deska je energeticky efektivní díky své schopnosti využít 90 % vynaložené energie, zatímco u plynového sporáku dochází k 50% ztrátě a u sklokeramické desky je ztráta 40 %. Tento poměr je dán tím, že indukční deska zahřívá pouze dno nádoby a nedochází k úniku tepla do okolí. Díky tomu je ohřev také mnohem rychlejší. Zatímco na plynu by se 2 litry vody vařily 9 minut a na běžné sklokeramické desce 8 minut, indukce je zvládne uvařit za 5 minut. Například funkce Jet Start zabezpečí rychlé dosažení bodu varu tím, že při maximálním výkonu zahřeje plotnu za 8 minut na 630 °C.

Srovnání jednotlivých typů desek

Druh deskyIndukčníSklokeramickáPlynová
energetická efektivnost90%60%50%
doba vaření (2 litry vody)5 minut8 minut9 minut
doba chladnutí (1 litr vody 60 °C) 6 minut25 minut14 minut

Princip indukčního vaření spočívá v tom, že mezi feromagnetickým dnem nádoby položené na povrchu a měděnou cívkou umístěnou pod plotnou vzniká elektromagnetické pole. Nepřetržitě zahřívá dno nádoby podle stupně nastaveného výkonu. Po vypnutí pak dochází k velmi rychlému chladnutí. Test s 1 litrem vody uvařené na 60 °C ukázal, že zatímco sklokeramická deska chladne 25 minut a plynová 14, indukci stačí pouhých 6 minut. V průběhu vaření tak odpadá nebezpečí popálení a majitel se nemusí bát ani případného požáru, který by mohl hrozit při manipulaci s otevřeným ohněm.

Výhodou indukční varné desky je také její schopnost reagovat velmi rychle. Pokud výkon snížíte či zvýšíte, změnu pocítíte okamžitě. S indukcí je možné regulovat teplotu s přesností téměř na 1 °C.

K základnímu vybavení indukčních desek patří dotykové ovládání a bezpečnostní prvky, které jsou nepostradatelné nejen pro rodiny s malými dětmi. Signalizace zbytkového tepla svítí, pokud je spotřebič stále ještě nahřátý na více než 60 °C a kuchaři by mohlo hrozit popálení. Stejně tak oceníte dětskou pojistku, která znemožní použití funkcí. Pro pohodlné vaření slouží časovač, díky kterému je možné nastavit délku vaření, což oceníte třeba při vaření vajec, těstovin či knedlíků.

Design indukčních desek je podobný deskám sklokeramickým, jedná se o designové tvary a je na majiteli, zda dá přednost varné desce se zkosenými hranami, či s kovovým rámem. Stejně jako desky sklokeramické jsou i desky indukční velmi snadno čistitelné a jejich údržba je bezproblémová.

Velikost desky závisí na počtu osob v domácnosti a nabídka je obdobná jako u ostatních desek. Volit můžete mezi čtyř-, tří- a dvouplotýnkovou podobou. V nabídce jsou také hybridní podoby desek, které v sobě zahrnují jak indukci, tak sklokeramickou desku.

Za jistou nevýhodu indukčního vaření je považována nutnost používat speciální nádobí k tomu určené. Obecně řečeno, potřebujeme nádoby s obsahem železa na dně, tedy feromagnetické. Pro běžné vaření si vystačíte se třemi základními hrnci pohybujícími se v řádech stovek korun a praktickou pánví. Nemusí se tedy jednat o zásadní nákup nového vybavení, které by mělo ohrozit vaši peněženku. Další často zmiňovanou nevýhodou je pořizovací cena výrobku. Vzhledem k tomu, že indukce si již v našich kuchyních našla své místo, se nemusíte bát, že by vás pořízení indukční varné desky zruinovalo. Indukční desky jsou v prodeji cca od 12.000 Kč.

-td-Foto: Whirlpool