Čekáte děťátko? Tak si kromě výbavičky také připravte svou kuchyni. A doplňte chybějící spotřebiče nebo ty své připravte do plného provozu. Pořád budeme něco míchat, mixovat, ohřívat a zase zchlazovat. Vše bude mít docela přísná hygienická pravidla, nic se nesmí nechat stát, všechno musí jít hned do ledničky nebo se musí zkonzumovat. A tak se ohřívátka, ledničky a mikrovlnné trouby docela nadřou a zapotí.

Celá kuchyně by před narozením děťátka měla projít důkladným vygruntováním. Všechno v předstihu ukliďte a umyjte - spíž, ledničku, skříňky a police. Vyházejte všechno nepotřebné a zkontrolujte vybavení - zda máte všechno náčiní a nádobí v dobré kvalitě a hygienicky nezávadné.

Domácí spotřebiče nebudete s větší frekvencí potřebovat jenom kvůli pokrmům dítěte, ale i k vaření pro sebe - z nedostatku času, z nutnosti improvizovat a vařit rychle.

Jedním z takových příkladů je mikrovlnná trouba. Budeme ji využívat určitě dost a stále. V kurzu budou také mixéry - mixér tyčový a mixér stolní. V době výživy kojence, batolete a odrůstajících dětí se určitě v domácnosti neztratí mixéry obou typů. A co bude také po příchodu děťátka určitě v plném provozu, je myčka nádobí. Budete potřebovat mýt nejen dětské nádobí, ale domácnost bude v daleko větším chvatu, rodiče mnohem více unaveni, a tak se výborný kuchyňský pomocník urychlující práci a hlavně šetřící tolik vzácný čas v tomto období opravdu více než hodí.

Rozhodně bychom měli pořídit novou varnou konvici, která bude také v permanenci. Starší konvici zbavíme vodního kamene a pořádně vydrhneme.

Pokud ji nemáte, pořiďte si přesnou kuchyňskou váhu, často budete děťátku, zejména později, muset ingredience do jídla převažovat. A váha se neztratí, bude se hodit pořád.

Malé, ale šikovné

A už jsme u malých spotřebičů, které bychom měli pořídit speciálně pro svého potomka:

Dětské ohřívátko neboli ohřívač kojeneckých lahví je v prvních měsících skoro nepostradatelný kousek v kuchyni. Malé dítě musí přijímat pokrm v dané teplotě. Na ohřívači stačí jenom nastavit příslušnou teplotu; tu pak přístroj udrží i několik hodin. Praktické a delší dobu použitelné jsou ohřívače zkonstruované tak, že kromě kojenecké lahve se do nich dá vložit i nižší sklenička - kojenecká výživa.

Sterilizátor na dudlíky, lahve a další nádobí je také jednou z velmi praktických věcí, které musíte pořídit. Většinou lze najednou sterilizovat 6 lahví. Některé sterilizátory mají zabudované i vysoušení. Až dítko odroste, nemusíte přístroj vyhazovat, rozdávat nebo zastrčit do spíže - dá se používat na sterilizování jakýchkoliv drobných předmětů v domácnosti. A nakonec - funkce vysoušení je samostatně zvolitelná, takže je možné vysoušet bez sterilizování. Jiný sterilizátor je zkombinovaný zase s ohřívačem vody na 50 °C.

Dětská vysílačka, tzv. chůvička, s dosahem 300 - 500 metrů, na baterie i k připojení do sítě, bude jistě také jedním z malých spotřebičů, které se u vás doma objeví s příchodem dalšího člena rodiny. Přístroj nejen hlídá, zda dítě pravidelně dýchá - některé vysílačky jsou kombinované i s teploměrem měřícím teplotu v místnosti.

Na velký odšťavňovač i malý elektrický odšťavňovač na citrusy myslete s předstihem; než se nadějete, budete dítku dělat ovocné šťávy. Také si pořiďte velmi kvalitní nerez nebo skleněné struhadlo na banány a jablka.

A nakonec: určitě bude zapotřebí také čajovar a kávovar - ne sice samozřejmě pro kojence, ale pro rodiče, kteří se nevyspí, a tak se třeba tatínek bude chtít dopovat častěji dobrou kávou, zatímco kojící maminka dobrým čajem.

-ag-Foto: www.profimedia.cz