Na rostoucí ceny energií a nerostoucí platy reagují výrobci navrhováním takových spotřebičů, jejichž dokonalé funkce ušetří nejen peníze za energii, ale i čas strávený v kuchyni při přípravě pokrmů.

Obrat v designu

keramická varná deskaPoptávku bytových designérů zase výrobci uspokojují drobnými designovými změnami, které dokážou i obyčejnou varnou desku proměnit v atraktivní kuchyňský prvek. Inovací na první pohled nejnápadnější je změna barvy elektrické sklokeramické desky. Na trhu byla donedávna k dostání pouze černá klasika. V návaznosti na nový trend užití bílé barvy v interiéru zareagovali někteří značkoví výrobci řadou sklokeramických desek ve světlém provedení. Zatím se nejedná o čistě bílou, ale o odstíny světle šedé či smetanové. Do interiérů kuchyní tak proniká prvek, který je atraktivní už jenom tím, že je nový a neotřelý.

Nové uspořádání

Druhou změnou, pro tuzemský trh také poměrně novou, je řazení plotýnek vedle sebe do jedné linie. Varná deska s takto uspořádanými plotýnkami sice zabere do šířky víc místa na pracovní desce, ale máte-li velkou kuchyň či varný ostrůvek, můžeme vás ujistit, že sami brzy poznáte výhody tohoto řazení.

Vaříte-li pravidelně na pánvi wok, mohli byste využít sklokeramickou varnou desku, která má speciálně vytvarovanou plotýnku do prohlubně.

Novinka

Zásadní novinkou u plynových sklokeramických desek je plynová deska s bezplamenným spalováním. Tváří se jako klasická černá sklokeramická deska, ale pod sklem má ukryté 3 speciální hořáky vyhřívané plynem a 1 vyhřívaný odpadním teplem. Plyn si vyžádá přístup vzduchu, takže je u této desky nutné zajistit odvětrávací otvory (v pracovní desce nebo v zadní části skříňky). Výhody této nové technologie jsou ekologické, ekonomické i estetické. Emise, které vznikají při klasickém spalování plynu, se sníží na minimum, za plyn ještě stále zaplatíte méně než za elektřinu, a konečně vaše hrnce nebudou trpět od plamenů.

Úspora

Dosud nejúspornějším způsobem ohřevu je vaření na indukci, a to zejména proto, že se energie přenáší přímo do nádoby, a nevyhřívá se tak i plocha mimo nádobu. Oproti jiným způsobům ohřevu zajišťuje indukce nejvyšší rychlost zahřátí nádoby. Moderní varné desky jsou také vybavené řadou užitečných funkcí, které usnadňují obsluhu a šetří čas. Například varné zóny označené hi-light dosáhnou plného výkonu již za několik vteřin po zapnutí nejvyššího stupně ohřevu.

Bezpečí

Bezpečnost zaručuje dětská pojistka či ukazatel zbytkového tepla - u každé varné zóny je indikováno, zda je ještě horká. Pomocí časovače si můžete stanovit dobu vaření cca od 1 hodiny do 90 minut. Poměrně novou funkcí je ovládání touchSlider, kdy pouhým dotykem prstu, který posouváte na stupnici, můžete s naprostou přesností nastavit varný stupeň.

-das-Foto: Fagor, Dietrich