Nemusí to být jenom obligátní kompot, ale také slané chody a rozmanité dýňové moučníky.

Recepty na dýňové speciality přibývají i u nás, i když nejsme tradiční „dýňovou“ zemí.Sympatické na dýni je to, že se dá využít opravdu celá; odkrojte vršek a opatrně ji Jídlo, recept, dýněpomocí velké lžíce vydlabejte. Tvrdší dužninu vykrájejte nožíkem, tvrdý obal pak využijí děti na Halloween.

Dýňový předkrmGrilované nebo pečené dýňové proužky nahradí dražší grilovanou papriku. 1 - 1,5 cm silné proužky dýně pečeme v troubě na plechu asi půl hodiny, anebo je dáme grilovat. Když jsou měkké a nazlátlé, vyjmeme je a promícháme s drceným česnekem, solí a bazalkou nebo oreganem. Necháme vystydnout a servírujeme. Na talířku zakápneme olivovým olejem, můžeme posypat parmazánem a podáváme s olivami a rukolou. Přidáme plátky bílého chleba.Dýňová polévkaRozpis na 4 talíře: 1 kg dýně, 250 g cibule, 1 stroužek česneku, 50 g másla, 1 lžička sladké papriky, olej, 200 ml bílého vína, 800 ml vývaru, sůl, dýňová semínka, pepř, 150 g smetany, 1 lžíce mléka, 4 lžičky olivového oleje (nebo oleje z dýňových semínek), petrželka.

Polévka, dýně, recept, semínkaDýni oloupeme, vyjmeme semínka, nakrájíme na kostky. Oloupeme a pokrájíme česnek a cibuli. Ve větším hrnci se silným dnem rozpustíme máslo, přidáme cibuli, česnek a dýni, červenou papriku v prášku a krátce podusíme. Přilijeme víno a vývar a necháme 20 minut vařit. Polévku rozmixujeme, přidáme 2 lžíce smetany, osolíme a opepříme. Zbytek smetany smícháme s mlékem a osolíme. Polévku dáme na talíře, ozdobíme smetanou s mlékem, petrželkou, restovanými semínky a zakápneme olejem.Dýňová omáčkaKostky dýně dusíme do měkka, přecedíme, osolíme, přidáme vývar, mletou sladkou papriku, zelený mletý pepř, povaříme a zahustíme jíškou nebo škrobovou moučkou.

Dýňová hlavní jídla

Dýně s kopremRozpis je asi na 1 kg dýně, v případě většího množství přidejte proporcionálně ostatní suroviny.

1 kg dýně, svazek kopru, lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 l kefíru (podmáslí nebo acidofilního mléka), 1 l zakysané smetany, sůl, špetka sladké papriky (nemusí být, Dýně, kopr, receptnebo se může nahradit pepřem).

Použijte tvrdší dužninu, ne houbovitý vnitřek se semeny. Dužninu na hrubo nastrouháme a osolíme; do mísy k ní přidáme jemně sekaný kopr a vše spolu promícháme. Směs potom přidáme do rendlíku ke světlé jíšce z másla a hladké mouky. Přilijeme kefír a zakysanou smetanu, důkladně promícháme a přidáme špetku papriky (pepře). Dusíme pod pokličkou na mírném ohni do měkka a občas zamícháme. Podáváme nejlépe s opečeným, bílým chlebem a bílým vínem.Dýňový hrnec1 kg dýně, 2 papriky (různé barvy), 2 rajčata, 10 čerstvých nebo hrst sušených hub, 3 stroužky česneku, malá feferonka, 1 cibule, kousek řapíkatého celeru, (podle chuti i pár plátků čerstvého zázvoru), 40 g kvalitní sušší klobásy, 30 g vyuzené slaniny, olej, lžička cukru, pepř zelený a černý, koriandr, sůl, loupaná rajčata nebo omáčka.

Dýně, receptDýni nakrájenou na plátky orestujeme na dobrém oleji, přidáme pepř, plátky česneku a cibule a nakrájenou feferonku. Rychle vše orestujeme. Přidáme nakrájené (nebo sušené, předem namočené) houby. Chvíli podusíme a přidáme nakrájená rajčata a papriky, kolečka klobásy, cukr. Dobře promícháme a dusíme na malém ohni, až budou papriky měkké, lehce křupavé. Pokud bude směs hustá, přilijeme trochu vody nebo bílého vína.

Dýňová pomazánkaMnožství a poměry jsou libovolné, upravíme podle chuti; poměr fazolí a dýně může být například 1:1. Uvaříme malé černé nebo bílé fazole, dýni podusíme s oreganem na orestované cibuli a česneku. Fazole rozmixujeme a přidáme do mísy k dýni. Důkladně rozmícháme a podle chuti opepříme a přidáme jemně sekané lístky celeru, hladké petrželky nebo pažitky.

Výživové hodnoty dýně

DýněDýně obsahuje nenasycené mastné kyseliny, zdravou vlákninu, betakaroten, vitaminy A, C, E, dále draslík, zinek, hořčík, vápník a železo. Semínka jsou ještě hodnotnější – obsahují totéž co dužnina, ale ve větším množství; důležitý je zejména jejich zvýšený obsah zinku, příznivý pro růst vlasů a zdravé nehty. Dýňový olej je bohatý zejména na zinek a vitamin E.

-ag-Foto: www.profimedia.cz