hodně jich zlikvidovala šarka, částečně se nevyplatily sadařům pěstovat, a tak jejich místo ve velkém množství zaujaly pološvestky, poloslívy z ciziny, větší, modrorůžové a – absolutně nevoňavé, bez typické švestkové vůně.

Na švestky domácí ale přece jenom občas narazíme a měli bychom si je při této příležitosti nakoupit do zásoby. Švestky jsou zdravé a univerzálně použitelné. Doma se dají také dobře uchovat zmrazené – v celku, ale ještě lépe vypeckované a rozpůlené v krabičkách nebo sáčcích. Velkou lahůdkou jsou také pravá švestková povidla, která si můžete nechat po starém způsobu pomalu probublávat třeba dva dny. To je nejlepší na plotně staré pece na chalupě, kde se udržuje oheň přes noc.

Švestky v hlavní roli

Švestky jsou tak dobré a výrazné, že jim stačí převážně jenom jednoduchá úprava. Jedna z nejlepších kombinací vůbec je potom švestka plus mák. Používá se u koláčů i závinů a jiného pečiva. Vyzkoušet ji můžete i u plněných knedlíků. Dejte jenom pozor na kvalitu máku – musí být čerstvý, starý žluklý zkazí celý moučník i se švestkami. Švestky na koláči také výborně doplňuje dobrá máslová drobenka.

Modré ovoce nejen chutná, ale také trochu přispěje našemu zdraví, samozřejmě nejvíce, pokud si ho dáme čerstvé. Ve švestkách je glukóza a fruktóza, vitaminy C, A, B1, B6, E a kyselina listová. Z minerálních látek dominuje draslík, dále obsahují vápník, železo, jód, zinek, fosfor měď. Obsažené fenolové sloučeniny jsou rozhodně také důvodem, proč švestky jíst – působí totiž protiskleroticky, zlepšují stav kapilár.

A co dobrého si ze švestek připravit? Zkuste třeba tyto recepty

Neošizené těsto na švestkové knedlíky (1890)Utři na misce 7 dkg másla, vraž do něho 4 vejce a dva žloutky, vlej 4 sběračky mléka, přidej 15 dkg strouhaného tvarohu, osol to a vmíchej do toho tolik pěkné mouky, aby bylo tužší těsto. Dobře ho vypracuj... a dále je už postup stejný jako dnes – do kousků těsta se zabalí švestky a knedlíky se uvaří. Nezapomeňte je po vyndání z vody hned propíchat vidličkou.

Otočená starodávná švestková bublanina6 vajec, 1/3 mléka, polohrubá mouka, 14 dkg cukru, sůl, švestky. Rozšlehejte 6 žloutků s 1/3 mléka, přidávejte mouku, až je těsto středně husté jako na bublaninu. Pak přidejte 14 dkg cukru, trochu soli a sníh ze 6 bílků. Pekáč vymažte máslem a poklaďte švestkami, na to nalijte těsto, nahoru dejte kousky másla a nechte upéct.

Kapitola sama pro sebe – sušené švestky

Sušené švestky jsou pro velké množství vlákniny nezbytné při zácpě, ovšem nepoužívají se jen jako léčebný prostředek, ale hlavně jako velká lahůdka. Pro děti je mnohonásobně zdravější sáček sušených švestek než sáček bonbonů – přičemž cenově to může vyjít i nastejno. Doma si můžete také švestky nasušit, přičemž nejlepším pomocníkem je sušička ovoce. Nebo švestky můžete rozložit na velkou síť nad kamna; sušit se musejí pomalu, obracet a naklepávat, ale důkladně, aby později nezačaly plesnivět. Málokdo ví, že ze sušených švestek si operativně může udělat kompot: stačí švestky nechat ve vodě přejít varem, přidat cukr, hřebíček a kousek vanilky.

Smažené švestky se slaninou nebo s ořechyŠvestky smažené se objevují jako předkrmy na jídelních lístcích restaurací. Sušenou švestku obalte dobrou slaninou, spíchněte párátkem, obalte v těstíčku a osmažte ze všech stran. Nebo do švestky vložte ořech a dále postupujte stejně.

Sušené čokoládové švestkySušené švestky dejte do vody s cukrem, nechte chvíli louhovat (můžete přidat trochu rumu). Po oschnutí vypeckujte a místo pecky vložte oloupanou mandli nebo dvě. Potom nabodnuté na párátku smáčejte v kvalitní čokoládové polevě nebo změklé čokoládě na vaření.

-ag-Foto: www.profimedia.cz