Jablka a hrušky patří vedle švestek k našemu nejtradičnějšímu ovoci. Jablka konzumujeme pro výbornou chuť, ale také pro obsah vitaminu C, pektinů, antioxidantů a množství zdravé vlákniny. Hrušky obsahují málo vitaminu C a o něco více komplexu vitaminů B; mají laxativní účinky vzhledem k vyššímu obsahu nerozpustné vlákniny. Hrušky také působí příznivě na ledviny, usnadňují například vylučování kyseliny močové z těla. Kuchyňské využití jablek a hrušek je neobyčejně široké – najdeme je v tradičních prověřených jídlech, starých zapadlých receptech i v moderní lehké kuchyni. Z hrušek a jablek se připravují polévky, omáčky, hlavní jídla, nápoje i moučníky.

Jablka s křenem k masu

Jednu z nejlepších studených omáček připravíme jednoduše: jablka výrazné chuti jemně nastrouháme a přidáme k nim také jemně strouhaný křen. Křen s jablky dodá šmrnc různým masům v mnoha úpravách – podává se ke studenému nebo teplému hovězímu, ke kuřeti i vepřovému ovaru.

Domácí ledové hruškové víno

Široký pohár na šampaňské naplňte do 1/3 hruškovou zmrzlinou. Dolijte vínem typu muškát a obsah dobře promíchejte lžičkou. Ihned podávejte. Tipy

  • Rozemleté sušené hrušky (pracharanda) se používají k plnění koláčů a buchet nebo na posypání kaší.
  • Z nevzhledných nebo padaných hrušek a jablek nasušte křížaly.
  • Padaná jablka a hrušky odvezte do moštárny nebo do palírny.

Jablková omáčka

Uvaříme a prolisujeme jablka, přidáme cukr podle chuti a rozředíme citronovou šťávou a suchým nebo polosladkým bílým vínem. Omáčkou můžete polít zmrzlinu, omelety, kaši nebo dukátové buchtičky.

Hrušky v čokoládové omáčce

Oloupejte a rozpulte měkkou voňavou hrušku. Do širokého poháru nebo kompotové misky dejte vanilkovou zmrzlinu – asi do 1/3. Na ni položte půlku hrušky. Maličké hrušky lze také v celku povařit v cukrovém roztoku a položit na zmrzlinu celé. Nakonec se všechno přelije čokoládovou omáčkou.

Čokoládová omáčka na hrušky: Povaříme 1 litr plnotučného mléka (možno dát půl mléka a půl smetany) s 10 dkg cukru a kouskem vanilky. V misce našleháme 4 žloutky s 2 dkg škrobové moučky, do této jemné hmoty postupně přidáváme vroucí mléko. Nakonec všechno vrátíme do kastrolku a uvedeme do varu, stále přitom mícháme. Teplou nebo studenou omáčkou přeléváme poháry, palačinky s jablky nebo hruškami a další sladké pokrmy.

Štrúdly nejen jablkové

Zkuste nastrouhat do štrúdlu jablka i hrušky najednou. Přidat můžete i kolečka banánu, rozinky a kandovaný pomeranč.

Hruškový štrúdl

Na těsto: 300 g hladké mouky, 2 vejce, 300 g rostlinného másla nebo margarinu, 2 lžičky vinného nebo jablečného octa. Na náplň: 500 g dobrých hrušek, 1 vanilkový cukr, podle chuti rozinky, případně citronová kůra nebo trocha kandované kůry.

Změklý tuk dáme do mouky, přidáme vejce, ocet a cukr, rozmícháme a zpracujeme těsto. Těsto rozdělíme a vyválíme na dvě tenké placky. Můžeme udělat štrúdl kulatý nebo hranatý, na celý plech. První placku dáme na vymazaný plech, navršíme nastrouhané hrušky, cukr, rozinky a kůru. Přitiskneme druhou placku a obě části těsta po obvodu těsně uzavřeme, aby náplň nevytékala. Povrch potřeme máslem a necháme upéct jako štrúdl do zlatova.

Smažené hrušky (nebo jablka) s rumem

Hrušky nebo jablka oloupeme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na 1 cm silné plátky, které pokropíme rumem. Pak je obalíme v těstíčku a smažíme. Tuk necháme vsáknout do ubrousku a smažené plátky obalíme v moučkovém cukru.

Jablečný krém se šlehačkou

Upečeme 1 kg neloupaných menších jablek v troubě. Když jsou upečená, prolisujeme je a necháme vystydnout. Přidáme šlehačku. Na dno mísy dáme piškoty (dětské nebo dlouhé cukrářské) a na ně vrstvu jablečného krému. Horní vrstvu budou tvořit opět piškoty a povrch ozdobíme šlehačkou. Piškoty můžeme zakápnout jablečným sirupem nebo pro dospělé calvadosem.

-ag-Foto: www.profimedia.cz