Říká se, že jíme, abychom žili, to ale neznamená, že zhltneme salám a rohlík a povinnost je splněna. Pokud je to možné, snažíme se jíst v klidu a v příjemném prostředí. Nejlepší předpoklady máme bezesporu doma. K příjemnému stolování patří nejen vhodný a pohodlný nábytek, ubrusy a prostírání, ale samozřejmě také nádobí, tedy alespoň základní jídelní sada, pro slavnostní příležitosti pak kompletní jídelní servis. Zásadním způsobem ovlivňují nejen, jak bude jídlo vypadat, ale svým stylem, dekorem i materiálem určují použití pro určité příležitosti. Nejdůležitější a i nejpoužívanější jsou talíře – mělké, hluboké i dezertní. Pokud jde o tvar, klasikou jsou samozřejmě talíře kulaté, hluboké pro polévku a mírně prohloubené pro hlavní chod a dezert. Ovšem nemusíme se omezovat jen na ně, v nabídce obchodů jsou talíře i jídelní sady různých tvarů od oválných po čtverhranné. Pokud jde o mělké talíře velké i malé, v oblibě jsou nyní spíše skoro až rovné, aby bylo možno na ně lépe rozmístit zeleninovou oblohu či jiné rozmanité součásti pokrmu. Z hlediska dekoru převažuje jednoduchost a jemné, či naopak kontrastní barvy, ovšem platí, že čím větší odlišnost barvy dekoru od podkladu, tím jednodušší by měl být samotný vzor.

Servis pro každý den

Při výběru jídelní sady bychom měli brát v úvahu také ladění celé kuchyně. Neznamená to sice, že v moderní kuchyni by použití biedermeierovského porcelánu po babičce působilo nepřípustně, má totiž pro majitele vždy velký význam a používáme ho jen při velmi slavnostních příležitostech, ale pro denní nebo spíše formální stolování vybíráme přece jen sestavy stylové, a to jak tvarem, tak barvou. Důležitý je také počet kusů v soupravě. Pro denní stolování dvojice stačí čtyři od každého dílu soupravy, pro rodinné stolování šest, jestliže míváme hodně hostů, pořídíme počet kusů podle toho, jak velkou společnost míváme. Vždy bychom měli mít v soupravě o něco více kusů, než potřebujeme, neboť časem se může nějaký kus rozbít. Jestliže máme rádi pestrost a vaříme pro hodně lidí, pořídíme sestavu z kusů stejného stylu, ale rozmanitých barev, oživí příjemně tabuli. Jak už bylo naznačeno, míváme obvykle doma minimálně soupravy dvě – jednu pro slavnostní příležitosti – dražší, druhou pro běžné stolování – levnější. Dále můžeme pořizovat soupravy podle užívání – pro dospělé a pro děti, snídaňovou sadu, obědní, pro studené večeře a podobně. Kompletní jídelní servis obvykle neobsahuje pouze talíře, ale také terinu – tedy polévkovou mísu s poklicí nebo bez ní, oválnou mísu nebo tác, kompotovou mísu, omáčník a slánku. Obvykle je možné k němu zakoupit i stejný kávový nebo čajový servis – tedy hrnky s podšálkem, konvici, mléčenku a cukřenku.

Porcelán i dřevo, vše je možné

Klasikou z pohledu materiálů je jistě porcelán – luxusní i levnější, ovšem při jeho výběru pro jakoukoli příležitost bychom měli vždy dbát na kvalitu a v dané kategorii vybírat to lepší. V našich zemích je nejoblíbenější porcelán českých výrobců, je to tradice a jistota kvality. Tyto soupravy dědíme, ale kupujeme i nové, a to jak levnější zboží, tak luxusní sestavy, které svou kvalitou odpovídají prvotřídnímu porcelánu francouzskému, anglickému či německému.

Tradiční a stále oblíbené jsou buclaté tvary a kytičkový dekor, ke slovu ale přicházejí stále častěji jednoduché ornamenty a geometrické tvary. Kupovat bychom neměli levné napodobeniny, u nichž nemáme záruku kvality a odolnosti, a často ani zdravotní nezávadnosti.

Vedle porcelánu má na našich stolech své stálé místo i keramika, která vyniká stále pestřejší nabídkou barev i vzorů, ve stálé oblibě je však i značková keramika zavedených výrobců v typických barvách a dekorech. Vždy ale vybíráme jen takovou, u níž máme záruku trvanlivosti a zdravotní nezávadnosti – při výrobě musí být použity bezolovnaté glazury, olovo může poškodit naše zdraví. Současně musí být glazura neporušená, v opačném případě bychom nádobí neměli používat.

Mezi další, i když méně častý materiál patří tvrzené sklo, které odolává změnám teplot a je i mechanicky odolnější než běžný druh. Velmi zajímavě může při specifických příležitostech působit i dřevěné nádobí. To sestává obvykle z mělkých větších a menších talířů, případně servírovacích prkének s obvodovou drážkou, a sestavu doplňují salátové velké mísy a sady malých misek, součástí bývají i naběračky a měchačky. To však patří již spíše do okrajového sortimentu, stejně jako nádobí z tepaného plechu a podobně.

-Dana D. Daňková-Foto: Stonebridge, Villeroy & Boch