Měla by být dostatečně velká na to, aby vyprala prádlo pro všechny členy domácnosti. Měla by být po ruce, ovšem neměla by esteticky nijak překážet. Nejčastěji pro ni nacházíme volný prostor v koupelně anebo v kuchyni.

Vybrat tu správnou pračku

Umístění rozhoduje o rozměrech pračky a zároveň způsobu plnění. Na trhu najdeme modely, které se plní zpředu. Jejich standardní rozměr je 85 x 60 x 60 cm. Tam, kde se nevejdou, můžeme pořídit pračku s komprimovanou hloubkou, která může být 40 nebo 45 cm. Takové řešení je vhodné zejména do kuchyní pod pracovní desku s hloubkou 60 cm. Některé modely mohou mít dokonce výšku nižší než 85 cm, jejich umístění je díky tomu mnohem snazší.

Do niky nebo do malých a úzkých koupelen jsou vhodné pračky s plněním shora. Mají rozměr 85 x 40 x 60 cm. Zabírají stejné místo jako pračky s plněním zpředu, díky otevírání dvířek nahoru ovšem uživatel nepotřebuje místo před pračkou. Může být proto zasunutá v místě, kam by se vešel maximálně koš na prádlo.

POZOR!Podle normy by pračka měla být umístěna minimálně 60 cm od vany či sprchového koutu. To se v panelákové koupelně z technických důvodů jen těžko dodržuje. Proto musíme dodržet alespoň umístění zásuvky, která musí být 60 cm od zdroje vody a která musí být chráněna proudovým chráničem.

3D prostor

Tam, kde není kde věšet prádlo, se hodí také sušička. Může být součástí pračky, tehdy k vysušení prádla můžeme dát jen přibližně polovinu toho, co jsme vyprali. Vhodnější je z tohoto důvodu sušička samostatná. Pračku a sušičku můžeme postavit vedle sebe, což je v malých bytech nereálné. Vhodné jsou sestavy, které se stavějí nad sebe. Vyráběny jsou ve shodném designu, pro instalaci se využívá speciální montážní soustava, do které se přístroje umístí. Součástí je zpravidla i výsuvná deska praktická při manipulaci s prádlem.

Podle toho, který typ pračky zvolíme a zda využijeme sušičku, musíme připravit rozvody vody i elektřiny. Samo sebou také záleží na místě, pro které se k instalaci rozhodneme.

Přípojky by rozhodně neměly být vidět, ale zároveň by měly být na lehce přístupném místě, aby je bylo možné snadno a rychle opravit. Montují se na stávající vývody trubek pomocí závitu. Armatury jsou vybaveny zařízením se zábranou zpětného toku a některé i zařízením na odvzdušnění trubek. Odtok vody se v kuchyni řeší pomocí přípojky k sifonu dřezu, v koupelně se připojuje k odtoku vany, umyvadla či sprchového koutu, případně se řeší pomocí podomítkové zápachové uzávěrky.

Možnosti umístění pračky (i sušičky) v malém bytě

  1. V nice na chodbě. Tehdy bude s největší pravděpodobností velmi komplikovaná instalace přívodu i odvodu vody.
  2. V koupelně. Zvažte umístění s ohledem na přívod i odvod vody, snadnou manipulaci s prádlem zajistí způsob otevírání dvířek.
  3. V kuchyni. Vhodné do velkých kuchyní a bytů s extrémně malou koupelnou. Nezapomeňte, že přístroj je poměrně hlučný, zejména při odstřeďování.

Schovejte spotřebiče do nábytku

Velmi oblíbené je spotřebiče schovat do nábytku, který necháme vyrobit na míru prostoru i přístroje. Tehdy nezapomeňte na to, že i ty nejnovější přístroje „cestují“. Je nutno proto nábytek vyrobit dostatečně prostorný, aby měly uvnitř místo pro „tanec“. I tehdy je ale nutné zajistit jejich maximální nepohyblivost.

-zal-Foto: www.profimedia.cz, Ravak, Samsung, Apartment Therapy