Bezúchytkové otevírání kuchyňských dvířek je stále oblíbenější, má totiž řadu výhod. Tou, které si všimneme na první pohled, je jistě stylová čistota povrchu nábytku, a tím pádem i celého prostoru, kde jednotlivé materiálové a barevné linie nic neruší. Druhou, v kuchyni nikoli zanedbatelnou výhodou je vyšší hygiena prostoru – dvířka otevřeme snadno pouze díky lehkému dotyku či poklepu, nemusíme špinavýma rukama sahat na úchytky, případně si ruce neustále mýt. S tím souvisí i snadnější údržba kuchyňského nábytku, nečistoty se neusazují kolem úchytek, dvířka stačí pouze otřít. Další velkou předností je vyšší bezpečnost celého prostoru – z nábytku nic nevyčnívá, nemůžeme o nic zachytit ani se udeřit o vyčnívající úchyt, prostor je bezpečnější i pro malé děti. Nezanedbatelný je i fakt, že nedochází k otlučení nábytku, prodlouží se tedy jeho životnost. Je velmi praktické a výhodné kombinovat tyto systémy s kvalitními pojezdy a výsuvnými a pákovými otevíracími moduly.

Stiskem zapni

Bezúchytkové otevírání se nejčastěji uplatňuje u klasických dvoukřídlých dvířek a u zásuvek s plnovýsuvy, je možné ho však použít i u posuvných dvířek. Nejjednodušší jsou asi takzvané neviditelné úchyty, profily, které jsou zabudované do horních hran dvířek či zásuvek, další možností jsou mezery zkosené pod úhlem 45o, liniově procházející čely skříněk, zkosení umožňuje dvířka nebo čelo zásuvky snadno zachytit prsty a otevřít. Komfortnější možností je otevírání pouhým dotekem – čelo nebo dvířka jen lehce stlačíme prsty či kolenem, dvířka se tak celá otevřou, zásuvky lze takto úplně vysunout. Bezhlučný pohyb zajišťují samouzavírací pružinové systémy, zabudované v závislosti na konstrukci buď přímo do výsuvu, nebo na dno zásuvky, případně do korpusu skříňky či na její vnitřní stěnu. Při zavírání stačí dvířka nebo čelo zásuvky lehce postrčit, uzavřou se už samočinně. U výsuvných systémů se používají speciální dobržďovací moduly, které zhruba 3 centimetry před hranou korpusu vtáhnou zásuvku dovnitř, a zamezí tak razantnímu dovření i při rychlém zavírání, takže nebouchne. Stejný systém je používán například i pro zavírání zabudovaných košů na tříděný odpad.

Račte zaklepat

Obdobně příjemným způsobem otevírání dvířek či zásuvek jsou systémy, reagující na lehké poklepání. Mírně se pootevřou, a zcela je už otevřeme sami tak, jak potřebujeme. Zmíněné moduly lze v případě zásuvek doplnit takzvaným systémem Servodrive, kde se otevírání a zajištění děje pomocí servomotoru, namontovaného v zádové části zásuvky. Stačí se dotknout či poklepat a zásuvka se otevře. Konstrukčně přizpůsobené systémy se používají i pro výklopná dvířka horních skříněk. Ty nejmodernější závěsy umožňují otevření dvířek až do úhlu 170o. Při použití s dobržďovacími systémy a vzduchovými nebo hydraulickými tlumiči zpomalují pohyb při zavírání, aby nedocházelo k prudkému přivření. Ať už zvolíme jakýkoli systém, měli bychom přihlédnout k hmotnosti, které bude vystaven. Současně je třeba si uvědomit, že závěsy, výsuvy a otevírací systémy jsou nejpoužívanějšími prvky v kuchyni, v žádném případě bychom na nich neměli šetřit. Není třeba mít vždy vše nejmodernější, v tomto případě je měřítkem kvalita.

-Dana D. Daňková-Foto: Barlušek kuchyně, Tipimatic, Nadop, Grass