Samostatnou jídelnu či jen jídelní kout zařizujeme samozřejmě tak, aby ladily se stylem celého interiéru, případně alespoň s nejbližší přilehlou místností. Vybavení odpovídá počtu členů rodiny a také tomu, zda se v domácnosti scházejí často přátelé či příbuzní. Při přípravě jakékoli hostiny je vždy nutné dodržovat určité zásady, a to jak u výzdoby, tak i u stolování. Pro velké a časté sešlosti je praktickým a komfortním řešením samostatná jídelna nebo alespoň prostorný a vzdušný jídelní kout. Důležitý je dostatečně velký stabilní či rozkládací stůl a k němu pohodlné židle, aby se stolovníci netísnili a setrvali pak rádi i při posezení po jídle. Pokud se má sejít více hostů, můžeme také skládat stoly dohromady, podle prostoru do obdélníku a čtverce, nebo do tvaru písmene U či L. Každý ze stolovníků by měl mít k dispozici asi šedesát cm šířky stolu. Dostatek místa musí být také kolem stolu, a to pro servírování.

Stůl tvoří základ jakéhokoli stolování, designérsky zajímavý se může stát i uměleckým artefaktem, velmi důležitý je však i způsob prostření. Zdobíme jej nejen v době Vánoc a Velikonoc, při svatbách, křtech a jiných významných událostech, krásné může být i Stůl, stolování, ubrusy, ubrousky, svíčkyběžné, každodenní stolování.

Ubrus je základ

Za běžný podklad pod talíře a příbory je dnes už považován ubrus, nebylo tomu tak ale vždy. Kdysi zakrýval perfektně vydrhnutou desku stolu, která platila pro všednodenní stolování, jen při slavnostních příležitostech. Postupem doby se látkové ubrusy rozdělily na běžné a slavnostní. My máme ještě více možností, jak udělat ze stolu vpravdě umělecké dílo. Krásný ubrus dodává stolu slavnostní vzhled a udává tón ladění výzdoby, už dávno však nemusíme spoléhat pouze na damaškový s výšivkou či krajkový, je možné využít různé materiály samostatně i v kombinacích, ty nejmodernější ubrusy nám umožní použít moderní dekorace a přizpůsobit vše konkrétní akci. Jemným tkaninám dodají na dynamice a plastičnosti hrubé struktury látek, pro oválné stoly se hodí splývavé úplety, důležitý je kontrast, ten zdůrazní vhodné kombinace barev, vždy ale dbáme na to, aby velké plochy byly ve spíše jemnějších či pastelových barvách. Syté, výrazné až křiklavé barvy či velké ornamenty použijeme pouze v akcentech. Mnoho variant získáme také vrstvením jednotlivých ubrusů, stačí jeden spodní ubrus z pevnější, nezdobené látky, na který klademe menší, různých tvarů, z jemnějšího materiálu, nebo dokonce průsvitný, výrazně vzorovaný.

Krásný stůl ze skla, masivu či jinak výjimečný by bylo škoda zakrývat velkým ubrusem, v takovém případě zvolíme jako základ spíše prostírání, buď textilní, nebo z mořské trávy, slámové a podobně a stůl dozdobíme již jen jednoduchými doplňky.

Jednoduše vrstvené ubrusy

Pokud se rozhodneme pro výzdobu s ubrusy, při méně slavnostních příležitostech, zahradních nebo dětských párty a podobně, můžeme použít netkané či papírové, pro slavnostní příležitosti jsou však jediné možné textilní. Ubrus by měl přesahovat okraj stolu o 20 až 30 cm, ale neměl by sahat k sedákům židlí. Obecně pak platí, že čím slavnostnější je příležitost, tím delší by měl být i ubrus, ale i zde záleží vždy na konkrétní situaci. Stále častěji je pro slavnostní výzdobu používáno takzvané vícevrstvé prostírání. Pod textilní ubrus je v tom případě vkládán multon, tedy speciální protiskluzová podložka, která současně tlumí zvuky při pokládání nádobí na stůl. Na multonu leží velký ubrus, přes který je možné pokládat další ubrusy různých tvarů i rozměrů, které mají funkci nejen estetickou, ale i praktickou. Díky jim můžeme v případě potřeby členit stůl na partie určené pro talíře, sklo, servírovací mísy i výzdobu.

Pro slavnostní komornější rodinnou oslavu v retro stylu se k výzdobě hodí třeba i staré krajkové či vyšívané ubrusy, ale i drapérie, přehozy a jiné textilie, které plnily v bytě původně zcela jinou funkci. Nezbytné jsou i ubrousky. Nejběžnějším rozměrem ubrousků pro slavnostní příležitosti je 40 x 40 cm, ale mohou být i větší, jejich okraje lze zdobit krajkami, lemy, drobnými střapci a podobně. Barva a vzor musí korespondovat se vzorem ubrusu. V tomto případě nemusíme lpět na textilním provedení, alternativou mohou být ubrousky na jedno použití z materiálů na první pohled působících jako textilie. Pro méně slavnostní příležitosti pak můžeme použít papírové, které lze také vybírat v různé kvalitě. Tabuli pozvednou správně naaranžované ubrousky, nejjednodušším tvarem je špička či jednoduchý nebo dvojitý vějíř, pro koktejly se skládají do tvaru růže nebo labutě. Podobně jako stoly je možné dekorovat i židle, stačí pouhé stuhy, širší šerpy nebo pruhy či celé potahy ze stejné textilie, z níž je i ubrus.

Květina potěší

Nezbytnou součástí výzdoby slavnostní tabule jsou samozřejmě květiny, stačí třeba i malá snítka vedle každého talíře. Jestliže se rozhodneme pro větší aranžmá, vyvarujeme se vysokých kytic uprostřed stolu, neboť by bránily hostům ve výhledu. Vhodné jsou vždy nízké a rozložité kytice, velké květy a výrazné listy či naopak větvičky s barevnými plody, rašícími zelenými lístky, vazby z jehličnanů nebo naopak výhradně z různých druhů zelených listů. Vyhýbáme se suchým květinám a květům bohatým na pyl, neboť by mohly působit problémy lidem s dýchacími obtížemi nebo alergikům.

Tipy a triky

  • Nejdůležitější při výzdobě je dobrý nápad
  • Výzdoba tabule musí odpovídat povaze akce (slavnostní či nepříliš formální příležitost, počet hostů, typ pokrmů, místo konání oslavy)
  • Výzdoba musí být v jednotném duchu
  • Bereme v potaz i roční období
  • Na překážku je nejen strohost, ale i přílišná zdobnost
  • Velmi dekorativně působí zdobně vykrajované ovoce či zelenina nebo ovocné mísy
  • K velkému talíři patří velký příbor, k malému talíři menší příbor
  • Příbory skládáme od talíře směrem ven, na první chod se proto používá příbor od talíře nejvzdálenější

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz