Nejprve je to zabijačkový guláš neboli partička, která se ale podle krajů může jmenovat také míchaný guláš nebo brzlík, případně také předehra.

Současně bývá nabízen ovar, který se vaří ve vodě, z které potom vznikne světlá kroupová polévka. Ovařená hlava se jí s křenem nebo hořčicí. Fajnšmekři si vybírají ouško nebo rypáček. Co se nesní, to se krájí na velmi jemno (řeznickou ostrou kolébkou se dvěma držadly, kterou řezník bleskurychle kolébá a tím krájí). Ovar se pak míchá se žemlí na žemlová jelítka, nebo se k němu přidají kroupy a dělají se jitrničky a jelita kroupová. Řezník hmotu "nabíjí" do střívek a pomocníci je pak špejlují. Jitrnice a jelita se hned vaří v polévce a hned za čerstva se potom ochutnávají. Horké nebo studené s křenem, nebo se ještě hodí na pánev a opečou se; přidá se zelí.

Řezník postupně hotová jídla rozděluje a nabízí, ale každý si vybírá sám podle chuti. Důležité je ochutnávat od všeho trochu, nepřejíst se jedním chodem.

Zatímco se dokončují světlé a tmavé tlačenky a sulc (huspenina), jsou tady dva druhy polévky s kroupami - bílá a černá, do které se přidává krev. Té se také říká jaternicová polévka nebo prostě prdelačka. Obě voní česnekem a majoránkou.

Delikátní prdelačka

Černá polévka je sice výborná, ale také vykoupená dlouhou prací: když ostatní hosté už dávno jedí a pijí, ten, kdo je odpovědný za míchání černé polévky, musí ještě dlouho sedět u obrovského kotle a míchat a míchat a ani na chvíli nepřestat, protože černá polévka by zkysla a mohla by se vyhodit, jakmile by se její hladina uzavřela a znehybněla.

Co dalšího se ještě dělá...

Řezník rozřeže sádlo, které potom ostatní krájejí na malé kousky do velkých hrnců, kde se škvaří. To se musí udělat nejdéle den po porážce. Sádlo se přelévá do zavařovacích sklenic, někdy i se škvarky, které škvařením vznikly. Jindy se škvarky uchovávají samostatně.

Když je vše uvařeno nebo k vaření připraveno, nakonec řezník připravuje lahůdky k uzení - různé klobásy a klobásky. Také se většinou udí i část masa. Pár dní po porážce se maso naloží, prosolené a připravené k uzení je po 18 - 21 dnech. Z hřbetního sádla se také udí slanina.

Všechny zabijačkové pochoutky je nutné rychle zchladit. Až si povezete výslužku, pamatujte si, že pochoutky s obsahem krve jsou citlivé na skladování – vyžadují teplotu maximálně do 4 °C. To platí i o jelítku koupeném v obchodě.

Recept: Zabijačkový guláš

Do rychlého a dobrého guláše se dávají kromě masa také vnitřnosti. Zkuste to: 30 % libového masa z krkovice, 20 % laloku s brzlíky, 20 % cibule, 5 % škvařeného sádla, 25 % směsi (ledvina, slezina, kus jazyka, půlka srdce, kousek jater), 1 lžíce hladké mouky. Koření: pepř, sladká paprika, kmín, sůl, česnek.

Zabijačkový gulášNa sádle zpěníme cibulku, přidáme papriku, po zasmažení kousky masa a drobů. Dusíme za stálého míchání do vydušení šťávy, pak přidáme sůl, kmín, pepř, lisovaný česnek a zalijeme vepřovou polévkou. Přikryjeme a dusíme téměř do měkka, zaprášíme moukou a dodusíme. Tento guláš je dobrý ostřejší a podává se s chlebem.

Nebudete-li nikam na zabijačku pozváni, uspořádejte si ji sami v malém. Potřebujete jen koupit půlku prasete, k tomu nějaké droby - a objednat si řezníka. Ten vám poradí, jak a co všechno dokoupit, podle toho, jaké pochoutky budete chtít dělat.

Ještě jednodušší je vydat se do nějakého hostince, kde se vepřové hody pořádají. Je jich v zimě dost. Anebo zbývá koupit si vepřovou hlavu v řeznictví a vyrobit si domácí ovar. A přidejte také hotová jelítka a jitrničky (dobře vybírejte dodavatele, protože chuť může oscilovat od nijaké po skvělou!).

-ag-Foto: www.profimedia.cz