Jak je to možné? Zkrátka někomu se podařilo najít optimální řešení pro daný prostor a jinému ne. Patříte-li k druhé skupině, nezoufejte. Řešte!

Kuchyně pro malé prostoryA protože problém uspořádání malého bytu se řeší od nepaměti, rozhodli jsme se připravit seriál sestávající z dílů, které vždy budou zaměřeny na místnosti s ohledem na jejich funkci. Jen připomínáme, že každý prostor má svá specifika, která se odvíjí od velikosti a umístění oken, počtu dveří, počtu osob žijících v domácnosti a jejich životního stylu. Proto jsme připravili obecná pravidla, která je možné aplikovat na danou místnost, konkrétní problém je pak nejjednodušší konzultovat s architektem, případně složit hlavy dohromady. Určitě na nějaký zlepšovák přijdete.

Malá kuchyň

Vzhled sestavy se odvíjí od půdorysu místnosti. Malé sestavy jsou zpravidla tvořeny jednou linií, v některých případech se do místnosti dokonce vejde rohová sestava, nebo řadu skříněk doplníme protilehlým ostrůvkem, který zastává tři funkce v jednom – používáme ho ke stolování, rozšiřuje úložný prostor a konečně můžeme jeho desku využívat při přípravě vaření.

Kuchyně pro malé prostoryPři rozvržení pamatujme na logické uspořádání, tedy chladničku s mrazničkou, případně i potravinovou skříň (je-li součástí) situujme v blízkosti vchodových dveří. V okolí dřezu by měly být všechny nejvyužívanější části sestavy, tedy odpadkový koš, případně i myčka nádobí, praktické je varné centrum a nezapomeneme na zásuvku s kuchyňským nářadím. Obecně platí, že mezi mycím a varným centrem ponecháváme minimálně 30 cm volného místa.

Hra na schovávanou

Úkolem dobře navržené sestavy je najít co nejvíce úložných prostor, díky kterým získáme maximálně velkou pracovní plochu. Kromě dostatečně hlubokých spodních a horních skříněk bychom měli využít všechna možná místa. Například horní skříňky by měly dosahovat až ke stropu, k ukládání využijme i sokl, do kterého můžeme ukrýt Kuchyně, která lze uzavřít jako skříňschůdky, prostředky pro úklid, plechy na pečení ad., prospěšnou službu umožňují také rohové skříňky.

Samotní výrobci poskytují uživatelům nejednu praktickou pomůcku, například pracovní plochu mohou rozšířit pomocí výsuvného dílu, který slouží pro odkládání, krájení nebo dokonce stolování, do zásuvek skrývají menší spotřebiče, např. kráječ. Využívané jsou veškeré části, např. prostor za dřezem, který je oddělen skleněnou zástěnou zakrývající kuchyňské nářadí.

Maličkosti, které pomohou

Dvířka vypovídají o vzhledu sestavy, zároveň však napomáhají při spoření místa. Ideální jsou roletky, které se vysouvají a zasouvají (směrem nahoru a dolů), takže nepřekážejí, u klasických dvířek volíme otevírání v úhlu alespoň 125°, což usnadňuje manipulaci s uloženými předměty. Podobnou výhodu přináší zásuvky s plnovýsuvy. Ty Kuchyně s maximálním využitím úložného prostoruumožňují úplné vysunutí kontejneru, takže uživatel vidí přehledně veškerý obsah a rovněž s ním může pohodlně manipulovat.

Skryté tajemství

V boji o každý centimetr čtvereční je vítaným pomocníkem pořádek. Zní to možná jednoduše, ale pokud najdeme pro každý předmět místo a uspořádání budeme dodržovat, získáme nejen klid na duši, protože bezpečně budeme vědět kam pro co sáhnout, ale zároveň i pracovní plochu. K přehlednému uspořádání slouží speciální vnitřní programy, určené do zásuvek nebo skříněk. Vyrobené jsou z kovu (tzv. drátěné programy), dřeva nebo plastu. Buď jsou v podobě boxů, nebo zarážek, případně speciálních držáků na kořenky, talíře, nože apod. Každý výrobce poskytuje bohatý vnitřní program, pořizovací cena nebývá nejnižší, ale v rámci pořádku a získání potřebného prostoru se bezesporu vyplatí.

Náš tipDo extrémně malých místností můžeme zvolit speciálně připravené moduly, které obsahují dřez, menší vařič, pracovní místo a úložný prostor. Taková jednotka je zkompletovaná od výrobce, doma ji stačí připojit jen ke stávajícím rozvodům.Jaký zvolit dřez?Do malých sestav je vhodný jednodřez. Na pracovní ploše tak zbude mnohem více místa na práci. Jeho umístění by mělo navazovat na celkové pojetí sestavy, není praktický přímo u zdi, která zamezuje umytí velkých nádob (pekáč, velká pánev apod.). Z každé strany dřezu ponecháme alespoň 30 cm volného místa.

-ag-Foto: Koryna, Indeco