Pak tedy jdete s dobou a využíváte v kuchyni nejmodernější indukci. Indukce je ohřev budoucnosti a leckdo z nás si už užívá jeho výhod. A výhody to nejsou malé.

Nejsme závislí na velikosti plotýnek, protože plotýnky v pravém slova smyslu už tady prostě nejsou. Není tady přesně a ostře vymezené a ohraničené místo k vaření, jen orientační značka, na kterou nádobu Indukční varná deska bez vymezených varných zónpostavíme - a průměr jejího dna už si deska odvodí sama. Varná plocha začne reagovat jen při styku s kovovým nádobím, vodivým povrchem.

Maximální využití tepla a snadnější instalace

Nejnovější a dokonalejší indukční desky proti těm starším navíc dokonale distribuují teplo pod celou plochu varné nádoby. S tím je spojen také samozřejmě minimální únik tepla a zamezení jakéhokoliv plýtvání. Jsou tady pořád dvě nebo čtyři samostatné varné zóny, ale nejsou jasně vymezené a dané. Můžeme tak využít oválné pekáče a hodně velké, až obří hrnce, jaké se používají třeba na těstoviny - a pořád se teplo bude naprosto rovnoměrně rozvádět do celé plochy jejich dna. To ocení zejména téměř poloprofesionální domácí kuchaři a kuchařky, když potřebují naprosto přesnou teplotu bez výkyvů a pod celou plochou nádobí.

Indukční varná deskaTyto nejmodernější indukční desky jsou také snáze a rychleji zabudovatelné do pracovní plochy a disponují rovněž přehlednějšími displeji a dokonalejšími ovladači k přesnějšímu určení teploty varné plochy.

Rozsah teplot (zvolíme ji jedním dotykem a pouhým sunutím prstu po stupnici) je takový, že lze rozpustit čokoládu anebo prudce restovat pokrmy. A to ihned po sobě - změny teploty se dosáhne téměř ihned.

Princip indukce

Výhody indukčního ohřevu jsou tak výrazné, že není na škodu je krátce připomenout. Je to opravdová revoluce ve vaření. Indukční deska má namísto dříve obvyklé varné spirály pod sklokeramikou zabudovanou cívku. Jedná se o ohřev prostřednictvím indukce elektromagnetických proudů do dna nádoby. Neboli jsou to právě tyto (tzv. vířivé) proudy, které zahřívají dno kovové nádoby - tepelná energie se přenáší neboli indukuje přímo do tzv. feromagnetického dna varné nádoby. Sklokeramická deska okolo zahřívané nádoby zůstává chladná.

Výhody indukčního ohřevu
  • Minimalizace tepelných ztrát - teplo neohřívá materiály, kterými prostupuje
  • Nespálíme se - prostor kolem nádoby zůstává chladný
  • Nemusíme hledat hrnec, který by velikostí odpovídal plotýnce
  • Rychlost vaření
  • Ohřívá se přímo dno nádoby
  • Výrazné úspory energie - teplo neutíká kolem hrnců, zbytkové teplo je minimální

Rychlost a úspora

Indukční varná deska bez vymezených varných zónRychlost ohřevu je taková, že proti levnějším sklokeramickým deskám ohřejeme studený pokrm zhruba dvakrát rychleji; trvá to doslova jen několik vteřin. Indukčním ohřevem se totiž přeměňuje až 90 % energie v teplo vznikající ve dně hrnce. A to je až o 20 - 30 % více proti starším plotýnkám elektrickým. Deska se díky magnetické indukci zahřívá pouze pod hrncem, ztráty energie jsou proto minimální.

Ideální je speciální nádobí feromagnetické, využít se ale dají také starší hrnce a rendlíky litinové, ocelové - tedy veškeré nádobí, na kterém se udrží magnet.

Studený povrch

Indukční varné desky jsou studené na dotyk protože, jak bylo řečeno, systém vyhodnotí velikost nádoby, plynou z toho dvě věci: nespálíme se v okolí hrnce a odpadá problém starých litinových plotýnek - kdy teplo kolem menšího hrnce, než byla plotýnka, unikalo bez užitku pryč.

-ag-Foto: Electrolux