Stačí mít jen originální Bulharské jídlo, salát, papriky, cibule, rozmarýn ingredience. A to teď už můžete. Něco málo z bulharských gastronomických nezbytností se dá koupit v odděleních zahraniční kuchyně supermarketů, všechny obchodní řetězce tuto sekci posilují, ale třeba sehnat pravou ljutenici, superjemnou pomazánku z pečených paprik a rajčat, je někdy umění. Samé originály ale teď už můžete najít na internetu: bulharskyobchod.cz nabízí mimo jiné čerstvé jogurty, originální bulharské sýry a uzeniny. A kdo je z Prahy, může si objednané zboží vyzvednout v nedávno otevřeném kamenném obchodě. A z odnesených lahůdek, pokud je cestou rovnou nezkonzumujete, si doma udělat spoustu lákavých jídel.

Pravý bulharský jogurt, hustý, ale zároveň neobyčejně osvěžující, má své tajemství. To se jmenuje Bacillus bulgaricus - vzácná bakterie, kterou se daří kultivovat právě jen v Bulharsku. A té vděčí bulharské jogurty za to, že jsou bezkonkurenční. Takže pokud Bílý Jogurtmáte štěstí, občas tady půlkilové kelímky skvělého čistě přírodního jogurtu najdete. Je škoda do něj cokoliv přidávat, jen si vychutnávat jeho senzační konzistenci. Případně přidat do taratoru - bulharské okurkové polévky, která tak dostane punc originality, ale navíc opravdu chuťově poskočí o pěkných pár stupínků výše.

Čubrica a máta

Základní koření je čubrica, provoní jakoukoliv pečínku, musaku, sekanou, karbanátky, klobásky i kotlety. Voní a dává jídlu takový jižní šmrnc, že často hrozí nadužívání, kdy se dává čubrica na pizzu, na chleba s máslem, do míchaných vajíček, do salátů...

V obchodu najdete i horskou mátu v sáčku. Tu Bulhaři dávají do karbanátků, masa a Sýr, sirene, kořenímnoha dalších pokrmů. My jsme ovšem vyzkoušeli mátu zalít vřelou vodou a udělat čaj. A žádný jiný se mu silou, jemností chuti a vůní a svěžestí nevyrovná.

Bulharské sýry a další dobroty...

V obchůdku mají sirene - nám známý slaný bílý "balkánský" sýr v mnoha druzích, jeden lepší než druhý. Z kravského, ovčího a kozího mléka. Doporučujeme například ten ovčí. Kaškaval je druhá sýrová lahůdka. Vybírat můžete sýr z ovčího, kravského a buvolího mléka. Zajímavostí a velkou lahůdkou je uzený kaškaval z buvolího mléka. Sortiment obchodu doplňují namátkou vína, speciální tenké listové těsto, sušené maso a klobásky, salámy, ljutenica, olivy, tradiční sladkosti a mnoho dalšího.

Originální listové těsto + sirene = banica

Sýr, listové těsto, koláčSuroviny: listové těsto (500 g), 300 - 400 g bílého balkánského sýra (sirene), 150 ml rostlinného oleje, 4 vejce, 200 ml perlivé vody

Příprava: Na vymaštěný plech položíme dva listy listového těsta. Těsto pokryjeme vrstvou sýra rozdrobeného rukama na drobky. Na sýr položíme opět dva listy těsta, pokračujeme sýrem a stále dokola, až zbudou poslední dva listy těsta - ty musejí přijít nahoru. Potom banicu rozkrojíme na čtverečky, porce mohou být velké, jak chcete. Vše zalijeme nahřátým olejem a vejcem rozmíchaným v sodovce.

Pečeme v rozehřáté troubě (maximálně při 200 °C), až banica začne zlátnout a lehce červenat, je upečená. Sýrovou pochoutku vyndáme z trouby, vyklopíme na jiný plech a zakryjeme plátěným ručníkem nebo velkou utěrkou. Pak můžeme servírovat. Dobrou chuť.

-ag-Foto: www.profimedia.cz