Buď komplexně, což je nákladné a po čase nás to může omrzet, anebo někdy stačí jenom změnit barvy, vyměnit dvířka kuchyňské linky a jídelní stůl a židle. A přitom vypíchnout nějaký zajímavý solitér, ať už původní kousek nábytku či doplněk nebo oblý retro spotřebič.

Kuchyně rovná se nábytek plus spotřebiče

Procházíme-li katalogy výrobců, obvykle najdeme kuchyně módní, high-tech a klasické. Pod tím třetím se mohou skrývat nejrůznější reminiscence na kuchyně z bližší i dávnější historie. Takovým obvyklým návratem jsou 40. - 50. léta 20. století se svými oblými předměty, decentní třicátá léta a pak doba ještě starší, vymezená zhruba lety 1900 - 1920. Vedle sebe se nám tak dostává jídelní a kuchyňský nábytek a potom spotřebiče, které v daném období třeba ještě neexistovaly.

Jak propojit nové a staré?

Období se láme někde tam, kdy se do kuchyní začala dostávat technika, elektrické přístroje. Co v USA proběhlo dříve, masový nástup elektřiny do kuchyní, u nás se ve velkém rozběhlo později. Třeba v 50., 60. letech spotřebiče v našich kuchyních už běžně byly. Množství spotřebičů v původní kuchyni, tedy v době, na kterou vzhledem místnosti odkazujeme do minulosti, bylo ovšem několikanásobně nižší. A měly jiný design. Při dnešní vlně retro není vůbec problém vybrat celou škálu (jsou ucelené série retro spotřebičů od toustovače po oblou varnou konvici) předmětů, které budou ladit spolu i s dobovým jídelním stolem a skříňkami. Někdy je lepší nechat vyniknout retro nábytku vedle nejnovějších technospotřebičů, nikoliv těch v retro designu, záleží vždy na konkrétním případu.

Chcete kuchyni z doby, kdy v ní nebyly spotřebiče?

Ale co s kuchyní ve stylu roku 1900 nebo starší, v níž žádné spotřebiče nebyly? Jak ji pojmout? Nebyla chladnička, elektrický sporák, o myčkách a tak dále nemluvě. Byla podle honosnosti kuchyně třeba jen výlevka, kredenc, mycí stůl a jídelní stůl. Z elektrického vybavení třeba jen lustr od stropu. Někdy ani ne tekoucí voda. Takže na pracovní ploše nebyly vystaveny mixéry, roboty, toustovače, konvice a tak dále. Bylo tady zato v otevřených policích vystaveno nádobí, od stropu visely krásné pečicí formy a těžké pánve.

V dnešní retro kuchyni záleží na nás, jak elegantně to všechno spojíme a zda nám vyjde vkusná kuchyně, nebo přeplácaný paskvil. Některé malé spotřebiče tak budou vidět, jiné se schovají. Velké se zabudují do skříněk (lednička, myčka), u varného centra často nezbývá než stavět na kontrastu. Toho se ale může zajímavě využít. Secesní skříňka, kredenc, stůl a vedle supermoderní indukční varná deska.

Třetí cestou je rezignovat na přesné napodobování konkrétní historické doby a zkusit zkombinovat věci různých období. Záleží na vkusu a eleganci, s jakou se dá obojí spojit - třeba ve staré skříni zabudovaná horkovzdušná i mikrovlnná trouba. Tím vznikne moderní varný sloup, ale ve starém hávu. Spíše v zahraničí jsou výrobci a kuchyňská studia, která nové a staré dokonale propojují. Existují tak třeba retro masivní sporáky s šesti plotýnkami, grilem a troubou, tvářící se jako by byly na dřevo. Takové dokonalé "starobylé" kuchyně mají třeba vedle indukční desky otevřený kuchyňský krb, vybrat si lze z celých sérií digestoří, pokaždé jakoby z jiné doby a podobně...

-ag-Foto: www.profimedia.cz