Připomeňte si lahůdky jižních zemí a pusťte se už dnes do vaření v jižním střihu. Ingredience, suroviny a koření už seženete bez problémů i u nás.

Originální tarator

Okurka, polévkaV horkém počasí není nad osvěžující studenou polévku. Tarator zná asi skoro každý, ale zkuste jej udělat autenticky, tedy z originálních a kvalitních surovin. Místo napůl zavadlé okurky a levného řídkého jogurtu použijte tu nejčerstvější okurku, jakou najdete (ideální je samozřejmě čerstvě utržená ze zahrádky), dále jogurt řecký (třeba Tesco a další řetězce) nebo jogurt bulharský (kislo mljako). K tomu čerstvý kopr, česnek, sůl a případně strouhané vlašské ořechy. Stačí promíchat a vychladit.

Nakládaný ibišek

Ibišek jedlý (okra) se u nás používá pořád ještě sporadicky. Rozhodně na něj ale narazíte v arabských, tureckých nebo řeckých bistrech a restauracích. Také v bulharské kuchyni je tato pro nás ještě pořád exotická zelenina nepostradatelná a hojně používaná. V kuchyni se využívají jako příloha (nebo konzervované) nezralé čerstvé plody. U nás okru na trhu ani v obchodě běžně nenajdete, koupit ji ale můžete Jedlý ibišek, okranaloženou ve slano-kyselém roztoku. Projděte regály zahraničních kuchyní supermarketů nebo zajděte do obchůdků s bulharským nebo arabským jídlem. A pokud vám zachutná, můžete ibišek pěstovat na balkoně nebo terase, stačí si koupit sáček semínek.

Všestranná a neobvyklá kopřivová omáčka

Různé dobroty připravíte ze sterilizované kopřivové omáčky s olivovým olejem a česnekem: omáčkou můžete ochutit vejce, přidat do džuveče, s přidáním máslové jíšky nebo zakysané smetany si pochutnáte i na krémové polévce. Omáčkou polijete těstoviny nebo ji smíchejte s rizotem - obě jídla tím získají novou dimenzi.

Horská máta - džordžen

Maso, kebab, mátaNa rozdíl od máty (menta) existuje také velmi voňavá máta horská zvaná džordžen. Roste divoce v bulharských horách a je nezbytná v balkánské kuchyni. Zkuste s ní promíchat fazole, které potom osmažte na olivovém oleji nebo zapečte v troubě. V Bulharsku horskou mátu tradičně přidávají do kebabčat a jiných mletých mas, kterým dodá typickou vůni při grilování.

Tip: Náhoda tomu chtěla, že jsme doma připravovali rajčatovou omáčku na špagety, nebyla po ruce bazalka, oregano ani čubrica. Z nouze se tedy přidala špetka bulharské horské máty - a zrodila se zajímavá varianta rajčatové omáčky.

A ještě jeden tip: Podobná je americká horská máta, rostoucí na východě USA, sazenice pěstujte na záhonu jako trvalku, mátu má v nabídce například zahradnictví Krulichovi.

Omáčka, pindžur, ajvar, adžika, ljutenicaPikantní pindžur

Pod tímto libozvučným jménem se skrývá mix několika druhů zeleniny, v němž dominuje pečená paprika a pečený lilek. Pořád stejná a vynikající omáčka jako základ jižních kuchyní má v různých zemích odlišné názvy - makedonský pindžur, srbský ajvar, ruská a ukrajinská adžika, bulharská ljutenica. Všechny mají v nabídce řetězce i specializované obchody světovou kuchyní.

Bergamotový lokum

Lokum je tradiční balkánská nečokoládová cukrovinka na bázi zahuštěného glukózového sirupu. Mají ji všude - v Řecku, Bulharsku, Rumunsku. Ten obyčejný lokum je pro nás možná trochu nezáživný, Cukrovinkyale vyzkoušejte novinku: lokum s bergamotem nebo vlašskými ořechy.

Marmeláda z růží je neobvyklý a voňavý dárek, www.bulharskyobchod.cz nabízí jako novinku růžovou marmeládu z růže damašské (Rosa Damascena). Krásná sklenička s půvabnou etiketou přímo láká k otevření u snídaně na letní zahradní terase. Nebo jí překvapte coby neobvyklým dárkem své blízké.

-ag-Foto: www.profimedia.cz