Kam a jak vhodně ukládat potraviny, když je místa v kuchyni opravdu málo a spíž úplně Kuchyně, úložné prostorychybí? Pokud si pronajmete nebo koupíte panelový byt, asi budete překvapeni, až zde najdete kuchyni bez jakéhokoliv úložného prostoru. Budete brzy hledat místo zejména na potraviny, na jejichž obalech stojí psáno: "skladujte v chladu a suchu". Chladno ani sucho moc v kuchyni nebývá a spíž nikde.

Co tedy s potravinami?

V paneláku chybí spíž nejvíce v nejrozšířenějších panelácích ze 70. - 80. let. Byt 3+1 v těchto domech měl plochu i o 20 - 30 m2 menší než byt stejných dispozic ze začátku 60. let, koupelna byla průchozí a spíž zmizela úplně. Úložná plocha v kuchyni se tak nejen zmenšila, ale utrpěla i její kvalita, místo studené spíže tu náhle byla spížní skříň přímo v kuchyni, tedy v obytné místnosti rozehřáté od vaření a pečení. Máte-li ve své panelové kuchyni původní spížní skříň až do stropu, už se s ní dá máloco vymyslet - možná o kousek rozšířit.

Lednička částečně přebírá funkci spíže

Mraznička, lednička, potravinyV maličké kuchyni je proto extrémně důležitá až nezbytná opravdu dobrá lednička. Vyplatí se pořídit si co největší kombinaci s mrazničkou. Přičemž největší znamená co nejvyšší, protože podlahové plochy není nazbyt, i každých 5 cm hraje roli. Kupte moderní přístroj s nulovou zónou, která dovolí uchovávat širší škálu potravin v optimálním stavu. Brambory a jiná zelenina, které je dobře v chladné spíži, se přesune do zeleninové sekce chladničky. Pořiďte si chladničku rozhodně dvoukompresorovou, kde každá část může fungovat zvlášť. V případě, že někdy třeba není co mrazit, zůstane chladnička zapnutá, zatímco mraznička se vypne a bude fungovat jako úložný prostor na sypké potraviny nebo cokoliv jiného. V těch nejmenších panelových kuchyních už je někdy ale problém s tím, kam ledničku umístit, vzhledem k tomu, že by neměla stát u radiátoru, poblíž sporáku nebo trouby.

Plnovýsuvy nebo posuvná dvířka

Plnovýsuv, potravinová zásuvkaDále je nutné se vybavit v malé kuchyni nejmodernější kuchyňskou linkou s objemnými zásuvkami. Se skladováním suchých potravin se počítá v moderních plnovýsuvech, kde hluboké zásuvky pojmou neuvěřitelný náklad balení mouky, cukru, rýže a tak dále. Díky dokonalým pojezdům je však manipulace s potravinami lehká. Ve velmi úzké kuchyňce však vysouvání nebude možné, a tak se musí zůstat u skříněk - ne však s otevíracími, ale posuvnými dvířky, opět kvůli úspoře místa. Když se vejde do kuchyně úzká skříňka vysoká až do stropu, je vyhráno. Ideální jsou úložné sloupy, z nichž vyjíždějí úložné košíky ze středu na obě strany, skříň je tak využitelná podle potřeby a dispozic kuchyně.

Dekorativní ukládání

Sypké potraviny, od rýže přes mnoho druhů těstovin až po čočku, hrách, kroupy, oves, se mohou skladovat na otevřených policích v potravinových kontejnerech. Ty musejí být ovšem dokonale uzavíratelné: osvědčený a opět módní je patentní uzávěr. Některé boxy jsou také vakuové. Takže kupte co nejvíce dóz a postavte je na nástěnné police, kterými můžete klidně i dvakrát obkroužit maličkou místnost.

Pokud ale není zbytí, je na řadě radikálnější řešení a větší úprava kuchyně. Třeba se zruší vstupní dveře, případně se přepaží předsíň. Vznikne miniaturní zádveří a ve zbylé části přiléhající ke kuchyni se na stěny instalují 20 - 30 cm hluboké skříňky suplující spížní prostor. Sem lze uložit jak některé potraviny, tak drobné náčiní a jiné kuchyňské doplňky.

-ag-Foto: www.profimedia.cz