Čas meruněk pro většinu z nás znamená letní klasiku: ovocné knedlíky a meruňkový koláč s tvarohem. Totéž se dá vyrobit z broskví či nektarinek - bude to jen o poznání méně výrazné.

Meruňková marmeláda má svůj protipól v marmeládě broskvové, která má jinou, svébytnou chuť a leckdo jí dává přednost. Broskvový kompot je pak vynikající. Rozmixováním broskví nebo nektarinek s medem vznikne sladká kaše, kterou můžeme zdobit moučníky, natírat vdolečky nebo plnit palačinky.

Ovoce vybíráme při nákupu kus po kuse, prohlížíme ze všech stran. Jednostranně měkké, otlačené nebo zmáčknuté plody nebereme.

Meruňky jsou velmi zdravé - na náš organismus příznivě působí vysoký obsah vitaminů a také železa. Dále je v nich obsažen vitamin P, draslík, bór, vápník, fosfor, niacin, kyselina listová a kyselina pantotenová. Příznivě působí na játra, čištění krve, snižování tlaku - to všechno stojí za to, abychom si na letní stůl co nejčastěji postavili misku s čerstvými meruňkami. Jíst je čerstvé je opravdu pro naše zdraví to nejlepší, protože si zachovávají veškeré hodnotné látky.

Ovoce pro krásu a zdraví

Meruňky i broskve mají rozšířené využití v kosmetickém průmyslu. Existuje mnoho krémů s jejich extrakty včetně krémů peelingových s přidáním rozemletých pecek.

Meruňky hydratují pleť, proto jsou i součástí pleťových masek. Tu si můžeme jednoduše připravit i doma, a to tak, že rozmixujeme čerstvé meruňky (můžeme přidat trochu medu) a směs necháme působit na pleť obličeje a krku, vyjma okolí očí.

Tváře jako broskvička...

Toto přirovnání je dokladem toho, že broskve odedávna na lidi působily jako synonymum zdraví a mládí. Stejně jako je tomu u meruněk, existují také broskvové krémy a zejména krémy peelingové s příměsí broskvových pecek. A pokud jde o "vnitřní užívání" - každý je kvůli jejich plstnaté slupce nemusí. Ta někdy jde sloupnout a někdy zase ne - proto ten, kdo ji nesnáší, raději sáhne po hladkých nektarinkách, které mají obsah vitaminů a minerálů i chuť podobnou jako jejich broskvové kolegyně.

Tři recepty na závěr

Jednoduchý koktejl Mléko, vanilkovou zmrzlinu, pískový cukr a hodně zralé meruňky důkladně rozmixujeme. Poměr surovin upravíme dle chuti. Podáváme ve vysokých pohárech zdobené snítkou máty. Totéž lze připravit z broskví a nektarinek; přidat můžeme i lžičku citronové šťávy.

Recept z roku 1850: Meruňkový nákyp v plamenu (v původním znění)Udělej ze 7 dekagr. másla bledou jíšku, nalej do ní znenáhla tolik mléka, až máš hustou kaši a nech jí vychladnout, pak ji utři a dej do ní 4 žloutky, 4 dekagr. cukru a zrnko soli; na jiné misce utři čtyry lžíce meruňkové zavařeninky; načež do ní dávej po lžičce té jíškové kaše, a míchej stále, až jest všechna s tou zavařeninkou smíchána. Pak do ní vmíchej sníh ze tří bílků, vymaž máslem formu nebo misku, s kterou to přijde na tabuli, nalej do ní trochu té kašičky, poklaď jí piškoty, na to dej zase kaši, zase piškoty a opět kaši, načež ji nech v troubě zvolna do zlatova upéci. Pak to polej rumem, za dveřmi to zapal kouskem papíru a nes to v plamenu na tabuli. Tento nákyp se může též v melounové formě v páře vařiti.

Péches MelbaŠiroký pohár naplníme do 3/4 vanilkovou zmrzlinou, kterou pokapeme maraskinem a položíme na ni půlku broskve. Tu namažeme dobrou rybízovou marmeládou a pohár kolem broskve ozdobíme hustou neslazenou šlehačkou.

Sladkou dobrou chuť

-ag-Foto: www.profimedia.cz