Ostružiny, zavařování, recepty, kompotyJestli bydlíte v ulici V Ostružiní nebo Ostružinové, je možné, že máte na léto vystaráno; tedy alespoň pokud jde o dobré čerstvé ovoce. Ostružiny jsou celkem nezajímavé, pokud je uzobáváte nevyzrálé, ale naprosto dokonalé, když je necháte maximálně dlouho na slunci a trháte pak velké měkoučké a šťavnaté černo-modré bobule. Mají také jednu vynikající vlastnost - pokud se skutečně nechají hodně vyzrát, nepotřebují už téměř žádnou kuchyňskou úpravu. A pokud ano, ostružinové knedlíky jen tak nějaké jiné nepřekonají. Běžnější jsou sice jahodové, borůvkové, meruňkové, ale zkuste ostružiny! Musíte se ale na ostružiny vydat na louku nebo do lesa. Vyšlechtěné velkoplodé a beztrnné, které se pohodlně pěstují na zahradě, výrazné chuti a vůně svých lesních příbuzných nedosahují.

Dva tipy na džem - bez peciček a s jablky...

Džem udělejte z ostružin jako z jiného ovoce, jednoduchou cestou s použitím želírovacího cukru. Jestliže vám ale v džemu vadí pecičky - a ostružina jich má opravdu hodně - ovoce nejdříve lehce rozvařte a proceďte přes cedník. Potom zpracujte - vznikne vám tak ostružinový rosol. Druhým tipem je přidání jablek. Vezměte chuťově výrazná jablka plus zralé ostružiny, džem bude mít ještě lepší chuť.

Ostružiny a sýry

Že to nejde dohromady? Jen zdánlivě. Vybírejte v oddělení krémových sýrů: ricotta, žervé, cottage, mascarpone, to všechno ve spojení s malým černým ovocem dokáže divy. Ostružinami s oslazeným sýrem mascarpone například můžete plnit koupené Sýr, mascarpone, ostružiny, krém(nebo doma upečené) větrníky z odpalovaného těsta, případně naplňte koupené kremrole nebo laskonky. Ostružiny se také mohou s cukrem a částí sýra rozmixovat na fialovou hmotu. Vznikne tak sýr dvou barev, na který se ještě navrší celé ovoce - efekt je dokonalý. Se sýry žervé a ricotta můžete zacházet ve spojení s ostružinami obdobně. Fantazii se přitom samozřejmě meze nekladou.

TIP: Do zmrzlinové vysoké misky dejte bílý cottage, přidejte med a ostružiny.

Přírodní ostružinová šťáva jako základ nealkoholických nápojů

Tak jako u jiných bobulovin, má se i u ostružin obecně za to, že jsou jen jakousi lahůdkou, letní dobrotou, která tělu kromě chuťového požitku celkem nic nepřináší. Ale jako v každém ovoci, i tady najdeme spoustu vitaminů a minerálů. Konkrétně jsou to vitaminy C, E, a vitaminy skupiny B. Ostružiny obsahují rovněž nezanedbatelné množství draslíku, hořčíku a také fosforu.

Jestliže jsou nasbírané ostružiny velmi měkké, zkuste jednoduše čerstvou šťávu - podle tradičního způsobu je vymačkejte přes plátýnko, ve kterém zbudou jen pecičky. Anebo vhoďte ovoce do mixéru. Šťávu můžete smíchat s plnotučným nebo kondenzovaným mlékem - vznikne dokonalý letní koktajl. A když ještě přidáte lžíci kvalitního bílého nebo vanilkového jogurtu, pochutnáte si na koktejlu jogurtovo-ostružinovém.

TIP: Rozmačkanými ostružinami s třtinovým cukrem polévejte piškoty, pudingy, zmrzlinu - pozvednete je tím přímo k výšinám gastronomické dokonalosti.

Ostružinové alkoholické drinky

Alkohol, ostružiny, šťávaVýrobci domácího vína mají jasno: nasbírat ostružiny, pak s nimi do demižónu a celý dlouhý proces výroby vína může začít. Ostatním méně trpělivým poradíme: pokud chcete vyzkoušet ostružinovou vodku (která ovšem vůní a chutí překoná průmyslově ochucené výrobky) - jednoduše nalijte lahev vodky do sklenic od okurek, přidejte půl kila dokonale zralých ostružin a podle chuti cukr (asi 10 dkg). Zavřete a nechte měsíc odstát ve spíži. Průběžně můžete přisladit. Potom sceďte, slijte do lahve a je hotovo.

Ostružinový likér vyrobíte obdobně jednoduchým postupem: do vaječného koňaku přidejte přezrálé ostružiny, rozmixujte a hned přeceďte. Případně doslaďte moučkovým cukrem.

-ag-Foto: www.profimedia.cz