Jednoduše, čistě a rychle se vloží do kávovaru kapsle a hotovo. S vynaložením minimálního úsilí. Kávové kapsle neboli patrony také zaručují optimální sílu kávy (vždy stejná dávka) a její maximálně šetrné balení, které navíc garantuje její čerstvost a zachování vůně a chuti. Nehrozí tak, že byste mohli kávu nesprávně skladovat - třeba v nedoléhající sklenici nebo hůře v roztrženém sáčku.

Patrony také zaručují správnou hrubost umletí kávy, což pak ovlivňuje dobrou konzistenci výsledného nápoje - jeho chuť a vůni. Z toho všeho vyplývá záruka dokonalého komfortu a vysoké hygieny při samotné přípravě. Kávovary na kapsle se tedy výborně hodí vzhledem k rychlosti, jednoduchosti a hygieničnosti přípravy espresa všude tam, kde se denně vaří hodně kávy pro mnoho lidí - tedy do kuchyněk v kancelářích. Ze stejného důvodu je ale kávovar na kapsle neocenitelný při cestování v karavanu. A samozřejmě také - a především - doma.

Cena kávovarů na kapsle začíná obvykle někde od 2500 korun, ale existují i jednoduché přístroje ještě o tisícovku levnější. Ceny většiny přístrojů se pak pohybují mezi 4000 a 7000 korunami. A pak se dále šplhají téměř k třiceti tisícům. Ve střední a nejdražší kategorii kávovarů, pokud jde o jejich vzhled, přitom jednoznačně vládne retro styl.

Zástupcem takových náročných přístrojů je například kávovar Bugatti Diva, s měděnými trubkami a mosazným kotlem, který zdobí krystaly Swarovski. Vyrábí se v osmi barvách, a je to kombinovaný přístroj jak na kapsle, tak na mletou kávu. Jeho příslušenství zahrnuje například držáky filtru jak na mletou, tak na kávu v kapslích, filtry na jednu nebo dvě porce kávy.

O něco levnější (18000 korun) jsou kávovary Francis Francis (rovněž v provedení retro a v mnoha barvách), které jsou určeny jen na přípravu kávy z kapslí. Tento kávovar vám uvaří klasické espreso, espreso lungo a také ristretto - jejich příprava se určí navolením pozice páky v hlavě kávovaru.

Kávovary pohybující se ve střední úrovni cen (kolem 6000 korun) také připravují výbornou kávu. Kromě trysky k napěnění mléka na capuccino mají i různé termokrémovače, zaručující espresu výrobu bohaté pěny.

Přístroj ARIETE Café (opět v podobě retro) se pohodlně obsluhuje: má vyhřívanou odkládací plochu na šálky a teploměr pro okamžitou kontrolu teploty páry. Snadnému čistění napomáhá vyjímatelná odkapávací vanička a mřížka. 100 kapslí k tomuto kávovaru stojí 770 korun. Elegantní design má kávovar Lavazza Guzzini na kapsle Lavazza Blue. Káva, kávovar, kapslePokud si nejste jisti, který kávovar vybrat, a nevíte, zda vám bude více chutnat káva v kapslích, nebo porcovaná, sáhněte po variabilním přístroji, který umí obojí. Některé kávovary se vyrábějí jako kombinované, je tedy možné připravit z nich jak mletou kávu, tak porcovanou v kapslích. Případné rozdíly v chuti, jemnosti a síle kávy je tak možné bezprostředně posoudit, když si uděláte jeden šálek z mleté kávy a jeden z kapsle.

Kapslí je velké množství a každá technologie, každý výrobce pracuje s jinými. Tak například technologie TRIO (Francis) využívá kávové patrony E.S.E., výrobce Manuel (kávovar na kapsle s tryskou na páru za 11400 korun) má kapsle s názvem POD. Jedna porce kávy, což je většinou 7 g, je vlisovaná do filtračního papíru, vše je zabaleno ještě do aluminiového obalu, který zaručí přípravu vždy čerstvé kávy se silnou vůní a chutí a hustou pěnou.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, www.kavovary.com, Krups