Problémem hub je jejich těžší stravitelnost, což ještě podtrhují oblíbené "těžké" kuchyňské úpravy. Olej, smažená cibulka a vajíčka doprovázející houby jim lehkosti právě nedodají a kmín to už nezachrání. Není to tedy například vhodné jídlo pro děti k pozdnější večeři. Dosáhnout se ale dá i toho, že nám houby nebudou "ležet v žaludku", když zvolíme lehčí doplňky. S tukem bychom měli šetřit a vajíčka, jak jen to jde, nahradit kořením. Ke gulášům, houbovým ragú a smaženicím přidáváme trávení usnadňující bylinky a koření - chuť hub navíc můžeme i zpestřit a variovat. Nabízí se střídavě kmín (rozhodně i římský kmín), fenykl, česnek, asafoetida (čertovo lejno), koriandr, tymián, meduňka, oregano, čubrica, máta, bazalka.

Dvojbarevná elegance

Protože smaženice má fádní barvu a i houby různých druhů připravované společně se nakonec shodnou na nepříliš zajímavé tmavohnědé, chce to je na talíři oživit. Zkuste je posypat pažitkou, petrželkou nebo libečkem. Vyzkoušejte nejprve malé množství, protože se změní poněkud i chuť, rozhodně ale ne k horšímu. Talíř můžete také obložit lístky špenátu nebo zeleným salátem.

Falešné houby

Jestliže jsme přinesli méně hub, než jsme předpokládali, můžeme je bez problému doplnit zeleninou, chuťově to ani nepoznáme. Přidáme lilek nebo cukinu, které během dušení přijmou chuť i vůni hub (vždy by měly být minimálně 2/3 hub a 1/3 zeleniny). Obojí pokrájíme na kostky a necháme promíchané v jedné míse v chladničce. Potom dusíme.

Solíme až nakonec

Houby jsou složeny převážně z vody. Což nakonec vidíme hned, jakmile je nakrájené dáme dusit na pánev. A pokud je ihned ještě osolíme, sůl z nich další vodu vytáhne a máme před sebou nevábnou skoro-polévku. Houby proto kořeníme ihned (koření můžeme nechat orestovat na oleji i před přidáním hub), ale solíme až nakonec, když už máme houby podušené a tedy zahuštěné.

Chléb a rýže

K zakousnutí k houbám snad nejlépe chutná čerstvý domácí tmavý či polotmavý chleba. Někdo dá ale přednost pečivu bílému, které chuť hub také dobře doplňuje. K houbovému ragú nebo guláši lze servírovat rýži - a to nejen bílou, zkuste prostřídat i basmati, celozrnnou, jasmínovou...

Zmrazené houby

Mrazení hub je vhodné a oblíbené, protože houby si po rozmrazení ponechávají chuť i vůni. Mrazíme pouze plodnice zdravé, mladé, tuhé a čerstvé. Budeme mrazit separovaně do několika krabiček nebo sáčků: zvlášť hlavičky a nožky větších hub, odděleně můžeme také zmrazit větší a menší plodnice - ty nejmenší mohou být v celku. Obaly nezapomeneme dobře popsat. Něco jiného se bude hodit na guláš, něco jiného na houbovou polévku nebo omáčku - do těch pak můžeme dát i nožky, které mrazíme pouze jemné, nedřevnaté, křupavé.

Houby před mrazením očistíme. Pokud je to nutné, můžeme je rychle ponořit na cedníku do vody a rychle osušit. Kloboučky očistíme, ale neloupeme. Nožky jemně nakrájíme a dáme zmrazit do krabiček. Kloboučky (pokud zůstanou v celku nebo rozpůlené) mohou být i v sáčcích. Ty musí být ale igelitové, nikoliv mikrotenové, kterými by do mrazničky pronikala vůně hub.

Houby mrazíme syrové nebo předvařené, ale také podušené na másle. Přidat můžeme cibulku, ale nikdy sůl! Ta by bránila správnému zamrazení. Podušené houby nejprve rychle zchladíme a pak porcujeme do mrazicích krabiček.

Rozmrazování

Houby vždycky rozmrazujeme pomalu, to znamená v chladničce - a v původním obalu, ve kterém byly zmrazené.

-ag-Foto: www.profimedia.cz