Díky správnému výběru však můžete vařit a smažit cokoliv, aniž by se zápach šířil do větší vzdálenosti než dva metry od varné plochy.

Snadný trik – digestoř zapněte před vařením

Digestoř, odsavač parZapněte digestoř alespoň 3 minuty před zahájením vaření, digestoř si utvoří nad varnou deskou ochrannou zónu nasávaného vzduchu, která zabrání úniku pachů a par do prostoru. Tím ušetříte výkon a energii, tolik potřebné na rychlé pročištění vzduchu v místnosti.

Díky tomuto poznatku není potřeba volit ve všech případech digestoř s vysokým výkonem, ale s výkonem optimálním, tj. odpovídajícím velikosti vaší kuchyně.

U odsavače par sledujte tlak

Digestoř se snažte vybírat podle hodnoty výstupního tlaku. Jedná se o fyzikální veličinu, která udává výšku vodního sloupce v měřicí trubici, kterou je ventilátor digestoře schopen vytlačit. Vyšší hodnota tohoto tlaku je velmi důležitá, pokud na výfuk digestoře připojujete další prvky, například potrubí, ohyby, kolena, mřížky atd.

Důležitý výkon

Digestoř, odsavač par, kuchyněU většiny případů při výběru digestoře však postačí ta nejzákladnější orientace zohledňující sací výkon. Optimální bývá výměna vzduchu v místnosti 10krát za hodinu při 1. nebo 2. rychlostním stupni motoru.

Hlučnost

Při výběru digestoře se nezapomeňte podívat na hodnotu hlučnosti – ideální je hodnota do 50 dBA. Když bude tato hodnota o 3 dBA nižší, znamená to ve skutečnosti snížení hlučnosti až o 50 %. Při použití příliš malého průměru dochází vlivem vysoké rychlosti proudění ke vzniku nadměrného hluku a vysokým tlakovým ztrátám.

Na co dbát při montáži a užívání digestoře?

  1. Nepoužívejte příliš dlouhé odtahové potrubí - ne delší než 3 m.
  2. Nemontujte na digestoř nedemontovatelné prvky, např. police kolem komínů.
  3. Neupevňujte digestoř na rezonanční podklady (např. sádrokarton, dřevěné desky atd.).
  4. Nezapomeňte čistit digestoř a tukové filtry.
  5. Nezapomeňte vyměňovat uhlíkové filtry v případě, že digestoř používáte v recirkulačním režimu.
  6. Neberte halogenové žárovky do holých rukou v případě jejich výměny.
  7. Nedovolte dětem, aby digestoř ovládaly samy.

-dam-Foto: Elica, Electrolux