Kuchyně v chatě představuje něco mezi domácím kuchyňským luxusem a vařením v kempu na vařiči. Na kterou stranu se to přiklání, záleží na tom, máme-li jednoduchý srub v lese, chatku v zahrádkářské kolonii, anebo velkou chatu, která si nezadá s městskou vilou.

A i když si každý kuchyni v chatě zařídí podle svého vkusu i podle toho, jak moc chce nebo musí přes léto vařit, přece jenom by zde určitá technika neměla chybět, i když současně využíváme to, co doma chybí - třeba sklípek, sporák na dříví či kachlová kamna. Cílem je využít jak stávajících možností (kamna na dříví) k výrobě lahůdek, které ve městě nechutnají ani z poloviny tak dobře, tak také zařídit kuchyni dosažitelnou technikou (lednička, grily, ohřívače vody), aby se práce urychlila, prostor byl hygienicky vyhovující a abychom nestrávili celou dovolenou u plotny. Občas samozřejmě láká udělat si poctivou pečeni v troubě vytápěné právě nasekaným dřívím, ale i na chatě - a právě tam - by se mělo dát vařit rychle, úsporně, přehledně. Protože naším cílem je nakonec především rekreace, oddych, pobyt v přírodě.

Zavařujeme, sušíme...

Kuchyně v chatě je kuchyní "sezonní", takže by v ní nemělo chybět všechno, co potřebujeme na zpracování úrody, ať už ji pěstujeme na přilehlé zahrádce, v sadě nebo sbíráme v lese. Sběr lesních plodů a pěstování vlastního ovoce a zeleniny je tou příjemnější stránkou rekreace v chatě. A protože nejjednodušší je zpracovávání přímo na místě, v chatě připravujeme kompoty, džemy, malinovou a bezinkovou šťávu, nakládáme houby, zavařujeme jeřabiny a možná i vyrábíme třeba ostružinové nebo trnkové víno. Praktické je pořídit si sušičku ovoce, na které postupně nasušíme dozrávající ovoce i houby. Nezbytný je zavařovací hrnec, lis na šťávy, případně odšťavňovač na čerstvé ovocné a zeleninové šťávy.

Všestranný pomocník

K rychlému, pohodlnému, ale luxusnímu a chutnému (rozuměj neodfláknutému) vaření, pečení, dušení a smažení - ano, tolik toho umí! - je naprosto ideální stará dobrá remoska. A tak když se nám nechce zdlouhavě roztápět starou pec, abychom upekli kuře a buchty, remoska to zvládne. Ideální je mít dvě remoskové mísy s nepřilnavým povrchem - údržba je minimální a práce se urychlí. Zatímco v jedné se dopeče kuře, v druhé zatím vykynou buchty. K remosce nám pak už stačí jen malý vařič.

Chlazení

Chladničky jdou v obchodech (a hlavně bazarech) na dračku v květnu a v červnu - tehdy o malou, slušnější, s mrazicím boxem nebo chladicí schránkou skoro nezavadíte. Proč? Protože všechno skoupili chataři a chalupáři. Proto, pokud vám chatová lednička dosluhuje, začněte se poohlížet po nové brzy zjara. Rozhodně neberte prastarý, ale úsporný model. I když chladničku přes zimu vypínáte, přes léto by spotřebu mohla dohnat. Investice do menší chladničky je minimální a zejména tam, kde je na nákupy daleko, je nezbytná - doplní tradiční chlazení piva v potůčku i zeleniny ve sklípku pod strání.

Přenosný elektrický gril

Gril je pravděpodobně nejčastějším a už nepostradatelným kouskem chatařského života. Když nás zradí počasí a z táboráku nebo z grilování na louce sejde, můžeme grilovat na verandě, na terase - všude pod střechou, kam dosáhne elektrická šňůra.

A co nádobí?

Nádobím šetříme, protože ho myjeme ručně a často v pracně ohřívané vodě. Nejsou proto na škodu zásoby papírových talířů, misek a příborů pro případy větších přátelských setkání. Na druhé straně není nutné, abychom na chatě schraňovali nevyhovující, prastaré hliníkové zohýbané příbory a narezlá struhadla a oprýskané hrnce. Chata by se zkrátka neměla stát odkladištěm starého nádobí; i když u hrnce se to ještě snese. Měli bychom ale mít alespoň slušnou kompletní sadu příborů.

Nábytek - prostor pro improvizaci

A také pro originalitu. Kuchyně v chatě bývá stísněnější než rozlehlá kuchyně v chalupě. Proto tady najdou místo různé menší police a poličky, regály se záclonkami, a třeba i stará kredenc, pěkně podomácku nově - a kreativně - natřená. Výhodou je, že barvu kuchyně tak můžeme po pár sezonách levně a kompletně měnit - to když nově natřeme židle, kredenc, police, vyměníme záclonky a přikoupíme třeba pár barevných hrnků...

-ag-Foto: www.profimedia.cz, www.remoska.cz, www.webergrills.cz