Funkčnost a praktičnost je důležitým faktorem vždy a pro kuchyň to platí dvojnásob. Kuchyně by měla být na prvním místě praktická, obsahovat dostatek úložného prostoru, pracovních ploch, a také by měla splňovat požadavek jejích uživatelů na spotřebiče a jejich umístění.

Kuchyně, karusely, úložný prostorV panelákovém bytě jsou kuchyňské prostory obvykle malé, často znevýhodněné svislými rozvody vytápění (stoupačkami), součástí je mnohdy i velký litinový radiátor a průchody do okolních místností. Do většiny panelových stěn (většinou nosných příček) nelze vestavět rozvody vody a odpadu a problémem bývá také nízko posazený parapet okna. V současné době je výška moderní pracovní desky 90 cm a kuchyňské okno v paneláku je obvykle posazeno níž. Tato znevýhodnění nás velmi omezují ve výběru standardizovaných kuchyňských sestav, u kterých většinou není možné koupit atypické díly.

Kuchyň je jedna z nejdůležitějších částí bytu, která si zaslouží důkladnější péči při rozvržení prostoru a zároveň investici během realizace. Zařizujeme ji na delší období – podle statistik přibližně na 20 let.

Designérka doporučuje: využijte výrobce, u kterých je možnost atypické výroby, v ideálním případě zakázkovou výrobu a vytvořte si kuchyň svých snů, která splní vaše požadavky v prostoru, který je daný a nedá se měnit.

Řešení znevýhodněných prostorů

Radiátory – zvažte, zdali by nebylo lepší vyměnit objemný litinový radiátor za deskový, který by splňoval požadovaný rozměr a výkon, nebo lze stávající radiátor integrovat do kuchyňské linky.

Rozvody vody – snadným způsobem se dají řešit mělčími zásuvkami (na míru), a pokud nejsou od dřezu příliš daleko, dají se schovat do soklu kuchyně.

Nefunkční rohy kuchyňské linky – využijte chytrých rohových systémů, díky kterým využijete jinak zcela nefunkční prostor. Stojí za to informovat se o tom, co je k dostání a jaké mají použití a poradit se s odborníky o vhodnosti do vašeho prostoru.

Vestavěné spotřebiče – vám ušetří místo – třeba u vestavěné chladničky již nepotřebujete další prostor pro manipulaci a odvětráváni okolo.

TIP pro všechny: Potřebujete poradit s řešením interiéru? Nechte si poradit od bytového designéra zdarma.

Barvy umí hotové divy i s panelákovou kuchyní

Stěny, kuchyně, výmalba, barvy, spotřebičeProtože je kuchyň malá, musíme se snažit ji nejvíce využít, a to znamená co nejvíce ji zastavět, aby nám vznikly úložné prostory. Plocha kuchyně by ale i tak měla působit odlehčeně. Toho docílíme kombinací různých typů materiálů (například na obrázku bílé spodní skříňky). Používejte světlé plochy. Velmi oblíbená a příjemná je kombinace dřeva (světlého nebo tmavého) se světlým lakovaným povrchem (bílá či slonová kost) a v malé ploše doplněná sytější barvou, která dodá akord svěžesti. Vždy mějte na paměti světelnost prostoru.

Zakázková výroba vs. standardní kuchyňské sestavy

Sériová výroba bývá obvykle v řádu procent levnější než zakázková. Posuďte, zda neplatíte zbytečně velkou částku za značku výrobce. Vyberte si menší nebo středně velké studio nebo truhláře, kde vám zajistí individuální přístup a nabídnou vám možnost výroby atypických prvků a přizpůsobí komponenty vašim požadavkům. Prověřte si také, jak se staví k reklamacím, kterým se bohužel někdy nevyhnete.

Ukázka kuchyňské proměny

Paneláková kuchyně, kterou jsme proměňovali, má rozměry: 2600 x 2400 mm. Orientační cena proměny 85.000,- Kč bez spotřebičů. Podívejte se, jak to dopadlo...

Vlevo je obestavěné svislé vytápění a za stoupačkou, která zabírá 12 cm, máme mělčí zásuvky. Stoupačky byly obestavěny sádrokartonem a okolo nich vestavěny police s takzvaným ztraceným kováním (systém uchycení police není viditelný). V obou rozích jsou zabudovány systémy umožňující dokonalé využití prostoru: v levé části je drátěný program, v pravé části rohová police.

Rada na závěr: ve výsledném dojmu z kuchyně hraje z poloviny roli materiál, kování a designový návrh a druhou, důležitou část, tvoří preciznost zaměření a montáže a „doladění“ detailů. Správně zaměřit, namontovat a usadit kuchyň není bohužel u všech firem samozřejmostí. Vybírejte firmy podle doporučení a zkušeností vašeho okolí.

Text: Michaela Procházková, studio bytových architektů Michelle Bivotti Foto: Michelle Bivotti, Ideal Trade