Barvy se posunuly k pastelovým, kterým ale konkurovaly často až divoké vzory konce 60. - 70. let. Jinak záleželo už na vkusu majitele – vybrat si každý mohl od hladké minimalistické kuchyně až k interiéru hýřícímu barvami a předměty. Otevřené velké kuchyňské prostory ještě nebyly na ústupu, i když se objevovaly předěly ve formě japonských stěn.

Jiný, utajený vzhled kuchyní

Kuchyně také přestávaly někdy vypadat jako kuchyně a braly na sebe vzhled obývacího pokoje, často v nějaké té retro podobě. Kdyby člověk na některém obrázku přehlédl dřez a baterie, tak (při existenci vestavěných spotřebičů) nemá ponětí, že se dívá na kuchyni, a ne na pracovnu nebo obývák. Zejména visí-li v interiéru nad jídelním stolem designový lustr.

Kompaktní vzhled, hladký povrch

Hladké nepřerušované plochy skříněk, skříní i modulů – ať už v matné, polomatné podobě nebo ve vysokém lesku – to byl pokračující trend i v minulém roce. V souvislosti s tím dále ubývalo úchytek, které plynulý přechod hladkých ploch narušovaly. Všechno se otvírá lehce tiše, a to díky dotykovému ovládání nebo jemně zešikmeným plochám s „neviditelnou“ mezírkou pro prsty. Při absenci úchytek je často jediným narušením hladkých ploch kuchyňských stěn zabudovaná trouba a kávovar.

Umělý kámen

Tento materiál byl úspěšný a pokračoval v dobývání dalších pozic. Pracovní desky, dřezy, odkladní plochy, desky stolů z corianu, hi-macsu nebo dalších značek umělého kamene zpříjemňují práci v kuchyni, protože je velmi dobře udržovatelný, skvěle se čistí a výborně vypadá. Člověk si v současnosti může vybrat ne z desítek, ale stovek odstínů. Ty zahrnují jak jemnou strukturu kamene, tak jednolité přímé barvy.

Plasty, plasty, plasty – a ještě něco k tomu

Kombinace plastů mezi sebou i s dalšími materiály je dalším příznačným rysem kuchyní roku 2010. Najít se tak dal skleněný stůl s kovovými nohami – a k tomu třeba průhledné plastové židle. Záleží na celkovém vyznění místnosti.

Bílá dřeva

Objevovaly se zhusta elegantní kombinace světlých dřev (například bělený dub) s bílou a béžovou. Kontrasty byly potlačené, kuchyně tón v tónu slavily úspěch. V tak jasném a čistém interiéru vyniknou zelené živé rostliny. Na straně druhé se kuchyně rozsvítily přímými barvami, jako je ostře fialová, kanárkově žlutá, červená – ta třeba v nezvyklé kombinaci se sytě modrou. Ke slovu přišly i barvy nezvykle něžné – fialková, pomněnková, malinová, hrášková.

Patina přecházející až v oprýskaný vzhled

V kurzu stále zůstává i jemně nedbalý vzhled nábytku – skříněk, stolů, židlí – který ale musí být dán do souvislosti se vším, co v kuchyni je. Uměle patinované skříňky evokující venkovské kuchyně, toskánské kuchyně nebo domy Provence. Vedle sebe vyžadují retro (třeba měděnou) digestoř, příslušné textilie a dotažené detaily, jako je porcelán a jídelní sklo.

Retro vzory na stěnách i nábytku

Designéři stále častěji sahali po nepřehlédnutelných vzorech 60. - 70. let ve výrazných barvách. Na tapetách, podlahách i skříňkách se objevovaly bubliny, kružnice, přímky a další geometrické obrazce. Ty doplňovaly desény typické pro desetiletí následující – vzory listů v často červeno-hnědožlutém barevném ladění.

Zásuvky, přihrádky, šuplíky...

V minulém roce se dále vylepšovalo a zdokonalovalo všechno to, co se osvědčilo v letech předešlých. Tedy například ještě přehlednější zásuvky s mnoha přihrádkami, kde se nic neztratí a nic se nemusí dlouze hledat. Dokonalé hladce vyjíždějící plnovýsuvy, objemné spodní zásuvky, které dovolují minimalizovat počet horních skříněk nebo je přímo zrušit a prostor uvolnit.

Tak to bylo v roce 2010, co bude v roce letošním, se teprve ukáže...

-ag-

Foto: www.profimedia.cz, Gass