Náš organismus se ještě probírá z hostin konce roku. Těžké pokrmy, jejich kombinace a množství sladkého a tučného – to všechno se podepsalo na našem trávicím systému, ale také na pleti, vlasech, psychice, zasažený je celý organismus. Čím dříve nastolíme odlehčující dietu, tím lépe. Nejde to snadno, na povel a ze dne na Jogurt, snídaněden tělo přesvědčit, že plné stoly a noční výlety do ledničky končí. Zaměřte se na co nejjednodušší a rychlou přípravu, abyste netrávili v kuchyni zbytečně moc času. Hlavně je souběžně nutné si najít nějakou práci, která myšlenky odtáhne od jídla. Nejlepší je pohyb – přihlaste se do cvičení, ukliďte nebo přestavte byt.

Nutné je udělat zásadní opatření: zrušit dostupnost a viditelnost jídla. Pohled na jídlo naprosto podlamuje odhodlání zhubnout a držet se plánované diety. Stejně tak, jako když v ledničce narazíte na množství lahůdek. Nekupujte je. Pokud je nutné nedietní potraviny koupit pro další členy rodiny, vyhraďte jim v ledničce místo třeba v plastové uzavíratelné krabici – ostatní je tam najdou, vy je ale neuvidíte.

Snídaně je základem

Ráno je nejlepší začít kombinací – kvalitní živý bílý jogurt, lehce opražené nebo na chvíli namočené ovesné, ječné nebo pšeničné vločky a půlka nastrouhaného jablka, přidat se může pár rozinek nebo přikápnout med. Obložené chlebíčky pojměte v novoročním hávu. K snídani plátek chleba s margarinem a plátkem nízkotučného sýra vypadá Pečivo, jogurt, snídaně, chlebíčkynelákavě. Ozdobte jej kouskem okurky, petrželky, kopru, přidejte kopeček sýru cottage. A ještě něco – přes svátky jsme si užili bílého pečiva nad hlavu: chlebíčky, jednohubky, samé veky, rohlíky, bagety. Je tedy čas dodat organismu pečivo celozrnné.

Co nakoupit základ jídelníčku

Ovesné vločky, lněná a dýňová semínka, mrkev, jablka, celozrnná rýže, jablečná vláknina, okurka, ananas, celer, jogurt, ryby, krůtí maso, celozrnné pečivo, nízkotučný tvaroh, kopr, kapusta, netučné sýry (olomoucké tvarůžky, cottage).

I dušená jídla mohou lákat

Ryba, zeleninaZejména když je dobře okořeníme a ochutíme omáčkami. Ne však majonézovými, ale jogurtovými. Maso z jídelníčku redukujte a připravujte je zásadně dušené nebo vařené: ideální je dušená ryba, krůtí steaky, kuřecí prsa; ta v menším množství. Vynechejte tučné maso, uzeniny a všechno smažené.

TIP: Vynikající dochucovadlo je kopr. Kupte si svazek a střídejte kopr na rybu, brambory a zkuste i koprový jogurt s česnekem (jemně usekaný kopr rozmíchejte s jogurtem, česnekem, solí a pepřem). Použijte jako omáčku třeba na marinovanou rybu. Pokud přidáte tvaroh, vznikne pomazánka.

Nezapomeňte na vhodné tekutiny

Zahajte lehkou krátkodobou pitnou kúru – voda bez bublinek, minerálka, občas pár šálků mátového nebo ledvinového čaje. Výborný čaj na trávení uvaříte z kmínu nebo fenyklu.

Bez salátů to nepůjde

Salát, jídlo, zeleninaMísy cukroví vyměňte za mísy se zeleninou. Ani ovocná lákavá mísa není to pravé, protože svádí k nadměrné konzumaci ovoce (banánů, hroznů). Zeleninu můžete jíst skoro neomezeně, ovoce si musíte odměřovat. Výborně nám pomohou saláty, které jezte k obědu, odpoledne i k večeři – může se v nich objevovat čekanka, mrkev, brokolice, okurka, cibulka, květák, celer, syrové i kysané zelí, pórek. Do salátů nepřidávejte vařená vejce, ale naklíčenou zeleninu a jogurt. Nezbytností je co nejkvalitnější olivový olej i ocet (jablkový nebo balsamikový). O jablkovém octu se navíc tvrdí, že podporuje hubnutí.

TIP: Nastrouhejte na jemno šťavnatý celer a mrkev, zalijte panenským olivovým olejem, dosolte a opepřete. Máte-li chuť na něco sladkého, vyměňte celer za jablko, přidejte citronovou nebo limetkovou šťávu, doslaďte případně hnědým cukrem.

-ag- Foto: www.profimedia.cz

Nevíte, kde hledat inspiraci pro každodenní vaření? Vyzkoušejte www.Prostri.cz.