Je jedním ze spotřebičů nového trendu – pomalého vaření, které zase není úplnou novinkou, protože vlastně navazuje na tradici mnohahodinového probublávání, zkrátka pomalého vaření na klasických plotnách našich prababiček.

Co je jeho výhodou? Nízká spotřeba elektrické energie, výborná chuť jídel potřebujících dlouhý pomalý var (prostoupené chuti jednotlivých složek) a samostatnost při práci – hrnec nemusíme neustále hlídat. V hrnci se vaří podle stupně nastavení 4 až 8 hodin. Důležitá je u pomalého hrnce nízká spotřeba energie. Hrnec sám hlídá vnitřní teplotu a spíná podle potřeby, tím se šetří energie. Dá se koupit s časomírou nebo bez ní, v tom případě musíme mít časovač v kuchyni.

Co umějí všechny modely a co jen některé

Pomalý hrnec je vlastně elektrický hrnec s vnitřní vyjímatelnou kameninovou nádobou, ve které se připravuje jídlo. Vnější povrch je kovový, na hrnci jsou držadla a ovládací panel. Všechny modely umí po nastavení doby varu a stupně (rychlejší, pomalejší) pokrm uvařit. Některé modely dovolují nastavit rychlost a dobu vaření a potom se přepnou do udržovací teploty. Také jenom některé modely mají vnitřní kameninovou nádobu vyjímatelnou, dá se použít samostatně k vaření na sporáku jako hrnec. Třeba se přímo v něm předem, než se vloží do pomalého hrnce, dá orestovat zelenina. Nakonec se v kameninové nádobě celé jídlo servíruje na stůl, strávníci si sami odebírají na talíře.

A co ceny?

Neznačkový pomalý hrnec se dá sehnat v cenách kolem 500 korun, malý hrnec s obsahem něco nad tři litry asi za 350 - 500 korun, a značkové hrnce o obsahu asi 6,5 litru zhruba za 3500 Kč, menší (asi 4,7 l) od 1900 Kč.

Co umí vařit nejlépe

Ideální je na různé eintopfy, tedy pokrmy z jednoho hrnce, husté dobře provařené polévky a omáčky, které potřebují dlouhou dobu varu na velmi malém ohni, aby se jejich chuti prostoupily. Také na ragú, zapékanou zeleninu a brambory, a na guláše.

Osvědčený recept: Voňavý segedín

Suroviny: půl kila vepřového – ramínko, ¼ kg kysaného bílého zelí, 2 menší cibule, čajová lžička mleté sladké papriky, půl lžičky mleté pálivé papriky, asi lžíce oleje, 200 - 250 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky, pepř, kmín, oregano.

Omyté maso osušíme a okrájíme blány a tučné části. Nakrájíme na kostky. Dáme do keramické nádoby pomalého hrnce, osolíme a přidáme sladkou i pálivou papriku, oregano, sůl, pepř, kmín. Promícháme, přisypáváme hladkou mouku a zase promícháme. Nakonec přidáme kysané zelí a nakrájenou cibuli, znovu promícháme a dáme vařit. Na rychlejším stupni stačí 4 a ¾ hodiny, na pomalejším asi 8 hodin. Hodinu před dovařením přidáme smetanu a promícháme.

TIP: Kvalitní maso dělá dobrý guláš. Jak tedy maso nakupovat?