Použití sušeného ovoce do moučníků, omáček, paštik, koláčů nebo na přípravu domácího müsli je velmi jednoduché. Jen mějte na paměti, že ovoce je ošetřeno různými syřidly a látkami proti hnilobě. Před použitím ovoce nejprve důkladně properte pod studenou tekoucí vodou a nechte je okapat na papírové utěrce.

Hrušky a jablka

Toto ovoce se v sušeném stavu nazývá křížalami. Jsou to na stroužky nebo plátky nakrájená jablka či hrušky, které se suší na sítech, papírech nebo nitích. Při sušení se vždy odstraňuje jádřinec, bubák a stopka, slupka se většinou ponechává.

Fíky a datle

Skutečně výborná a oblíbená pochoutka z afrického kontinentu. Fíky i datle se dají zařadit mezi sušené ovoce, i když jde spíše o fermentaci. Oba druhy ovoce mají vysoký obsah cukru, a proto se využívá hlavně do moučníků, speciálních omáček a müsli směsí.

Ananas a papája

Ovoce pochází ze Střední Ameriky a používá se nejen čerstvé, ale i sušené. Tento způsob konzervace se používal už za dob slavných námořních objevů. Sušené ovoce si totiž uchovává vitaminy a na zaoceánských lodích pomáhalo námořníkům předejít kurdějím (onemocnění v důsledku nedostatku vitaminu C).

Švestky a meruňky

align: right

Oba tyto druhy ovoce se v sušené podobě vyznačují charakteristickou sladkou chutí a lepkavou texturou. Obsahují širokou škálu výživově cenných látek s příznivým účinkem na zdraví. Je v nich i nemalý podíl betakarotenu, který se využívá k léčbě nebo snížení komplikací u aterosklerózy, onemocnění srdce, diabetu, nádorů tlustého střeva a při snižování stupně zánětlivých stavů. Sušené švestky dokonce pomáhají udržet normální krevní tlak a srdeční funkci.

Recept na víkend: Kuřátko na sušeném ovoci

Příprava 15 minut, pečení 50 minut

Na recept je potřeba 1 kuře, 100 g sušených meruněk, 100 g sušených fíků, 100 g sušených datlí, 1 dl bílého dezertního vína, 2 karotky, 50 g vlašských ořechů, 50 g másla, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce meruňkového džemu, 3 lístky šalvěje, sůl, pepř.

Z kuřete odřízneme stehna a přepůlíme je v kloubu. Prsa i s kůží vyřízneme od kosti a každé rozpůlíme. Maso osolíme a opepříme. Do pekáčku naskládáme připravené maso, přidáme na kousky nakrájenou karotku, sušené ovoce, kousky másla, ořechy a lístky šalvěje a vše polijeme vínem rozmíchaným s džemem. Vše pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme.

Kuře pečeme v rozpálené troubě na 190 °C 50 minut. Maso občas promícháme s ovocem a zeleninou a přelijeme výpekem. Ihned po dopečení rozdělíme kuře na talíře, doplníme upečeným ovocem a podáváme.

TIPY: Ke kuřeti se výborně hodí dušená rýže, bramborové krokety nebo máslové noky. Zbylý kuřecí skelet si schovejte na kuřecí polévku.

Kachna pečená na sušeném ovoci je další z lahůdek, které stojí za to vyzkoušet. Zkuste recept.