Paní Marta nám zaslala žádost o pomoc s návrhem své kuchyně v novostavbě. Zároveň vypsala i řadu požadavků, které svědčí o tom, že nad kuchyní velmi přemýšlí a chce ji mít opravdu dokonalou.

Jak by si kuchyň představovala čtenářka

Kuchyni, kterou měla naše návrhářka navrhnout, má sloužit třem dospělým osobám a dvěma dětem. Kuchyňský prostor je plánovaný jako společný s obývacím pokojem a jídelnou. V jídelně chce mít čtenářka Marta stůl obdélníkového tvaru pro čtyři a více osob. Dále preferuje kuchyň do U s pracovní plochou převážně pod oknem. Upřednostňuje moderní čisté a jednoduché tvary, bez zbytečných kudrlinek. Kuchyň by si tedy představovala jednobarevnou s pracovní deskou výraznější barvy. Co se úložných prostor týká, dává čtenářka ve spodních skříních přednost zásuvkám, otevřené police v kuchyni nechce. Spotřebiče chce mít vestavěné - troubu umístěnou ve zvýšené poloze, podobně jako mikrovlnnou troubu, myčku o šíři 60 cm, vařící desku sklokeramickou a digestoř komínovou. Marta vznesla i požadavek na vtipně zabudované kontejnery, nebo místo pro koše na separovaný odpad (papír a plasty). Měly by být větších rozměrů než standardizované, které jsou v prodeji. Ráda by v kuchyni měla i ostrůvek, který by sloužil čistě jako snídaňový stůl a místo pro hraní dětí. Součástí kuchyně má být také spíž, vedle které si čtenářka přeje postavit lednici. A jak se s tímto zadáním poprala naše návrhářka? Čtenářce navrhla tři varianty a výsledek můžete posoudit sami.

Řešení odborníka

Kuchyně čtenářky Marty je příjemně veliká, světlá a výklenek pro linku má odpovídající rozměry. Navrhování takového prostoru je příjemná práce. Jediný zádrhel vidím v přání mít v kuchyni ostrůvek. Na tento prvek tam není dost místa, ale ve všech návrzích jsem se to pokusila vyřešit. Druhým oříškem byly kontejnery pro třídění odpadu, které jsou obvykle umístěny v zásuvce pod dřezem… Proto jsem využila poddřezovou variantu pro BIO odpad, další prostor pod pultíkem lze využít také pro odpadní kontejnery. Zde nechávám otevřené pole působnosti, protože majitelka neupřesnila, jak si kontejnery představuje. Nerezové koše? Třídění, jaké prodává např. IKEA? Nebo něco na způsob vyklápěcích prádelních košů? Osobně bych v tomto směru raději zůstala konzervativní a odpadky schovala do širokého výsuvu pod dřez.

Varianta 1 – do L s ostrůvkem

Linka má základní tvar L, na který je roletkou připojený vysoký blok s volně stojící lednicí. Výšku celého bloku srovnává panel v barvě pracovní desky a na něj navazují volné police. Paní majitelka je sice proti, ale uzavřená skříňka by zde mohla působit těžkopádně. Pultík může sloužit jako pracovní plocha s přístupem ze tří stran, nebo jako psací stolek pro děti. Zásuvky, které se otevírají do jídelny, mohou ukrývat jak ubrousky, tak pastelky a jiné dětské poklady.

Varianta 2 – do L s výraznými barvami

Barevné ladění pro odvážnější, ale to si majitelka samozřejmě přizpůsobí svému vkusu. Tato linka je opět ve tvaru L, do jehož středu je umístěný samostatný ostrůvek o rozměrech 90 x 90 cm. Je nutné si uvědomit, že kolem ostrůvku je potřeba prostor pro volný pohyb, třeba i s dvěma nákupními taškami najednou. Proto bych spíše doporučila řešení s poloostrůvkem. Lednice je v rozporu s přáním majitelky umístěna na opačné straně. Mohla by sice být zaměněna za skříň s troubou, ale toto postavení je praktičtější. Dřez s varnou deskou bohužel vyměnit nejde. Třídění odpadu je umístěno pod ostrůvkem.

Varianta 3 – bílá do G s dřevěnou deskou

Třetí varianta ve tvaru do písmene G je velice velkorysá, protože v ní majitelka najde dostatek úložné plochy i velké pracovní místo. Ze strany od jídelny se podobně jako v první variantě nachází prostor pro stoličky a z vnitřku kuchyně najdete prostor pro kontejnery. Tato linka splňuje požadavky i náročnějších kuchařů. Část pod oknem, kde je umístěn dřez, by mohla být vyvýšená, pokud okno dovolí. Tato úprava by zvýšila ergo-komfort a ušetřila krční páteř uživatelky kuchyně.

Všechny návrhy v tomto článku pocházejí z programu TurboFLOORPLAN Dům & Interiér & Zahrada Pro CZ.

TIP REDAKCE: Prohlédněte si další návrhy kuchyní, které byly vytvořeny na míru čtenářů Kuchyne.cz.

Chcete od nás nakreslit návrh své kuchyně? Pošlete nám její plánek s označením rozvodů a oken, jednu stránku textu s požadavky na styl, rozvržení, pár řádků o sobě a o tom, jak plánujete kuchyň užívat, na adresu navrhy@kuchyne.cz. Pokud chcete navrhnout obývací pokoj, dětský pokojíček, koupelnu, ložnici, podklady posílejte na adresu zimova@sanoma.cz.