Chceme-li vařit po japonsku, vyzkoušet a pochutnat si na některé specialitě země vycházejícího slunce, neobejdeme se rozhodně bez tradičního japonského kuchyňského ocelového plátu s názvem tepan. Je to něco mezi horkou plotýnkou sporáku, plotnou a grilem. Zdrojem energie je v moderním provedení tohoto prastarého kuchyňského pomocníka elektřina - je to tedy elektrický spotřebič. Tepany také využijeme i na zdravé vaření, bez zbytečného tuku. Tepany se totiž velmi často využívají kromě sushi restaurací i doma v kuchyních k přípravě zdravých pokrmů, které Japonci doopravdy umějí. Z Japonska se trend zdravé přípravy bez zbytečného tuku i dlouhého vyváření dostal do ostatních zemí. Tepany tak můžeme třeba denně využívat, aniž bychom vůbec holdovali sushi.

Vaření zdravé i společenské...

Lze na nich dusit maso nebo ryby, vařit, grilovat i třeba vyzkoušet efektní flambované lahůdky. Na horké plotýnce můžeme lehce a rychle připravovat maso, zeleninu i plody moře. Kousky klademe přímo na horkou plochu bez tuku. Po obrácení se osmahnou z druhé strany, a celá příprava je tak velmi krátká a šetrná. Zachovají se vitaminy, jídlo neztratí barvu, vůni ani chuť. Příprava jídla na tepanech je velmi efektní, ale i příjemná společenská práce, jídlo se totiž připravuje přímo před strávníky.

Různé varianty tepanů

Elektrické tepany nemají na celé své ploše jednu teplotu, jejich specifikem je horký střed a mírnější teplota na okrajích, asi tak jako u pánve wok. Toho se využívá při rychlém opékání, kdy se hotové kousky jednoduše posunou ke kraji, aby se nespálily, a nedopečené zase doprostřed. Některé typy tepanů mají dvě části: jednu na přípravu jídla, druhou o něco chladnější na udržování hotového jídla v teplém stavu. Technický pokrok působí i na tradiční část staré japonské kuchyně, a tak jsou tepany nejen ocelové, ale i pokryté antiadhezivní vrstvou neboli mají nepřilnavý povrch, navíc i kontrolky a regulátory tepla. Některé mají i misku na přebytečný tuk a mělkou prohlubeň kolem dokola, kam steče šťáva z masa nebo tuk, který se vypeče. Jiné tepany se s tukem vypořádají jinak – jsou ve studeném stavu vodorovné, ale po zahřátí se horká plocha centrálně prohne a tuk zůstane uprostřed. Stejně jako varná deska, i tepany mohou být zabudované do kuchyňské desky. A nakonec cena: obdélníkové nebo kruhové tepany seženete v cenách kolem 10 000 korun a více.

Foto: Asmo, Miele