Mandlové přípravy

Pražené mandle se solí se připravují dvěma způsoby: a) na pánvi ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje, což je rychlejší; b) v troubě, kde se praží velmi dlouho za stálého promíchávání při teplotě 150 °C, což je zdravější.

V obou případech se ještě horké mandle prosolí kvalitní solí. Hodí se jako chroupání k vínu.

Pražené lupínky

Koupíte je neopražené a na horké suché pánvi je za stálého promíchávání pražíte do zlatavé barvy. Používají se jako ozdoba nejrůznějších slaných i sladkých pokrmů.

Loupané mandle

Pokud jste si koupili neloupané mandle a chcete je oloupat, spařte je horkou vodou. Po vyjmutí z nich lehce sundáte slupky. Takto připravené mandle se hodí na jakékoli další použití.

Mandlové plátky

Koupíte je hotové. Je možné je pražit, nebo jimi zdobit dezerty či pokrmy, vmíchávat do těst apod.

Mleté mandle

Koupíte je buďto hotové, nebo si je můžete sami umlít. Hodí se jako přísada do těst či dezertů, nebo je můžete použít jako konečnou část trojobalu místo strouhanky na smažení masa, zejména rybího.

Marcipán

Můžete koupit nebarvený, který se používá jako přísada do těst a dezertů. Nebo ho zakoupíte barvený potravinářskými barvivy – ten se používá především na zdobení dortů.

Krájené mandle

Koupíte je hotové a jsou nejlepší na zdobení pečiva – například vánoček nebo mazanců.

Mandle posilují nervovou soustavu, což v předvánočním zmatku jistě oceníte.

Zkuste recept na pražené mandle s pečeným česnekem a olivami

Příprava 10 minut, restování 10 minut

Potřebovat budeme 100 g v troubě upražených mandlí, 100 g kvalitních oliv (zelené i černé), 8 stroužků česneku, olivový olej, sůl, pepř. Oloupané stroužky česneku podélně rozkrojíme na 2 - 3 plátky. Pánev s trochou olivového oleje rozehřejeme na střední teplotu, vložíme česnek a pomalu restujeme do žlutavého odstínu. Přidáme olivy osušené v papírové utěrce a pražené mandle. Vše společně restujeme 8 - 10 minut. Nakonec směs podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme teplé nebo studené.

Labužnické vylepšení: Hotové mandle posypeme lístky čerstvého tymiánu nebo oregana.