Při takovém krájení cibule na guláš se občas mění kuchyně v hotové slzavé údolí. Pořiďte si několik užitečných pomocníků, aby slz bylo co nejméně.

Pozor na prsty

Při krájení cibule na drobné kostičky se dokáže zranit i profesionál. Raději své prsty chraňte a přizvěte si pomocníka na krájení cibule z kvalitního nerezu. Má rozměry 14 x 6,5 cm a zakoupíte ho za 469 Kč.

Jak na pach cibule?

Zkuste moderní způsob mytí. Žádná klasická mýdla a saponáty. Pořiďte si mýdlo z kvalitního nerezu. Stačí si jím po dobu 40 vteřin mýt ruce a zbaví vás pachu z cibule, česneku či rybiny. Cena nerezového mýdla se pohybuje kolem 249 Kč.

Sekáček na cibuli

Elektrický sekáček nabízí jednoduché ovládání pomocí jediného tlačítka. Je výkonným pomocníkem při sekání cibule a jiných potravin či při šlehání. Součástí je skleněná, nebo plastová mísa, která nepohlcuje pachy. Prodáván je za cenu kolem 1000 Kč.

Co si z cibule připravit?

Nakládaní utopenci s chilli a cibulí

Připravte si 1 kg špekáčků, 2 velké cibule, 2 malé chilli papričky, pepř. Na zálivku budete potřeboavat 5 dl octa, 5 dl vody.

Špekáčky oloupejte a nakrájejte podélně na čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka, chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte na proužky. Vodu svařte s octem. Cibuli promíchejte s papričkou a směsí vyložte vždy dno silnostěnné sklenice. Zakryjte vrstvou špekáčků a postup opakujte, dokud nezpracujete všechny suroviny. Poslední vrstvu ukončete cibulí. Poté naplněnou sklenici zalijte vroucí zálivkou. Na vrchu opepřete a nechte vychladnout. Vychladlé sklenice dejte na noc do lednice a druhý den můžete podávat.

TIP: Horký nálev vylouhuje ze špekáčků sádlo a urychlí zrání utopenců. Pokud zalijete utopence studeným nálevem, doba zrání bude delší - až 5 dnů.

V kuchyni potřebujeme spoustu pomocníků. Podívejte se, jak mohou některé kuchyňské pomůcky získat na účinnosti a vtipu.