Kuchyně zařízená podle pravidel ergonomie ušetří hodně energie

Uspořádání kuchyně
Zvětšit fotografii

Autor:

Česká kuchyně je typická složitou přípravou jídla. Jen si představte, co všechno musíte udělat, než připravíte třeba svíčkovou s knedlíky…

Interiér kuchyně proto musí být nejen hezký, ale zejména prakticky uspořádaný, aby vaření šlo od ruky.

Celkový vzhled určujeme v návaznosti na velikost a dispoziční uspořádání přilehlých místností, jejich charakter a samozřejmě s ohledem na požadavky uživatele.

Znáte pravidla?

Podobně jako při zařízení jiných místností i v kuchyni se řídíme osvědčenými pravidly, která zvyšují komfort při užívání. Podle odborných studií můžeme kuchyň rozdělit na tři zóny – zóna skladování potravin (chladnička, mraznička, spíž), zóna vaření (pracovní plocha, sporák, trouba) a mycí centrum (dřez a jeho nejbližší okolí). V ideálním případě by měly tyto zóny tvořit vrcholy rovnostranného trojúhelníku s délkou strany 90 cm. Tehdy totiž máme v kuchyni dostatek místa pro pohodlný pohyb a vše je snadno dosažitelné. V reálném životě ale tohoto pravidla dosáhneme jen málokdy.

Uspořádání kuchyně

Tehdy zapojíme selský rozum. Těžký a velký nákup chceme hned uklidit, a tak oceníme zónu skladování potravin v blízkosti dveří. Vhod přijde i blízkost pracovního místa, ze kterého můžeme nákup pohodlně ukládat. Nejvíce činností se odehrává mezi dřezem a varnou deskou, z tohoto důvodu je praktické obě centra umístit do jedné linie, mezi kterými bude k dispozici dostatečně velká pracovní deska.

Při plánování kuchyně nezapomeňte:

  • Pracovní deska je přibližně ve výšce vašich loktů, tj. asi 90 cm.
  • Hloubka pracovní desky je alespoň 60 cm.
  • Varnou desku nenavrhujeme do rohu, ale alespoň 40 cm od stěny, jinak budeme narážet nádobím do zdi.
  • Ze stejného důvodu dodržujeme vzdálenost 40 cm také mezi stěnou a dřezem.
  • Mezi dřezem a varnou deskou ponechte alespoň 60 cm pracovní desky.

Rozmístění spotřebičů = ergonomie na druhou

Rozmístění spotřebičů plánujeme s ohledem na jednotlivé pracovní zóny. Chladnička s mrazničkou jsou praktické v blízkosti vchodových dveří, zároveň by měly být nedaleko dřezu, to proto, abychom potraviny mohli pohodlně zpracovávat a nechodit s nimi přes celou kuchyň. Pohodlné a bezpečné bude přenášení horkých hrnců, pánví i pekáčů, bude-li varná deska i trouba v blízkosti pracovní desky, ideálně i mycího centra. U něj by zároveň měla být instalována myčka nádobí. Zvolíte-li vestavěné provedení mikrovlnné trouby, pak bude příjemně působit, bude-li v jedné linii s troubou. Pijete kávu? Prostor ušetříte, zvolíte-li některý z vestavěných typů kávovaru.

Spotřebiče s ohledem na ergonomii:

  1. Varnou desku můžete nechat oproti pracovní desce níž. Lépe tak uvidíte do hrnců.
  2. Nad varnou deskou musí zůstat 60 cm volného místa, v opačném případě by se majitel mohl hlavou uhodit o odsavač par.
  3. Troubu umístěte do výšky očí. Bude se vám pohodlněji manipulovat s pekáčem.
  4. Rychlovarnou konvici, toustovač, odšťavňovač aj. umístěte do skříňky s roletkou. Snadno je využijete k práci, v opačném případě budou schované. Nezapomeňte na blízkost elektrické zásuvky.
  5. Některé malé spotřebiče mohou být v rozkládacím provedení součástí sestavy. Nepřekáží a jsou po ruce (např. kráječ).

Uspořádání kuchyně

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,ergonomie,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Skleněný obklad na záda kuchyně, Výroba kuchyňské linky, návrh a výroba kuchyňské linky.