A proč na pekáči na svatomartinský den skončila zrovna husa? Jedna z mnohých legend praví, že Martina původně římského vojáka a později biskupa z Troup při jeho kázání husy svým kejháním tak rušily, že je za to odsoudil, aby v den jeho památky pykaly za svoje provinění právě na pekáči. Tak je necháme pykat třeba na medu…

Recept k vyzkoušení: Mladá husička na medu

Příprava 120 minut, pečení 100 minut, náročnost 2 střední. Na tuto dobrotu budeme potřebovat jednu čerstvou nebo mraženou mladou husu, jednu větší cibuli, dvě lžíce rozinek, dvě lžíce medu a sůl. Husu očistíme, zbavíme zbytků peří, dobře osolíme a necháme nejlépe do druhého dne zakrytou v chladu odležet.

Oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli rozložíme na dno pekáče. Přidáme rozinky, podlijeme několika lžícemi vody a vložíme odleželou husu (prsy dolů), kterou jsme potřeli medem. Pekáč zakryjeme poklicí, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 30 minut. Pak husu otočíme a dále pečeme zakryté. Po 30 minutách teplotu snížíme asi na 150 °C a husu pečeme ještě asi 20 minut. Je-li maso ještě tuhé, trochu husu podlijeme a dále pečeme pod poklicí. Pokud je maso již měkké a má na povrchu zlatavou barvu, odkryjeme ji, opatrně přelijeme výpekem a dopečeme dokřupava. Hotovou husu naporcujeme a podáváme s brambory nebo knedlíky.

TIP REDAKCE: Další recepty naleznete na www.prostri.cz. Od 8. listopadu 2011 je v prodeji časopis Kuchyně plný nápaditých a voňavých receptů.