Po éře „obyčejných“ tlakových hrnců nyní pára vaří ve spolupráci s elektřinou, která jakožto médium vyhřívá hrnce přímo, nikoliv prostřednictvím plotýnky sporáku. Právě vlastní ohřev a automatické ovládání hrnce je příjemná novinka. Hrnec si sám reguluje teplotu, což se o obyčejném papiňáku říci nedá, musí se kontrolovat, tlumit, aby „neprskal“.

Co umí uvařit

Funguje jako rýžovar, uvaří veškeré potraviny, které chceme mít rychle a šetrně uvařené - maso, luštěniny, dále si poradí i s tužší slepicí na polévku - právě vývary jsou v tlakovém vaření výborné. V hrnci bez víka se dá smažit a hrnce mají i funkci pečení.

Pokrmy jsou chutnější, protože se z nich neodpařuje tekutina, a neztrácejí vůni a chuť.

Výhody proti obyčejnému papiňáku jsou značné

Proces vaření řídí mikroprocesor, který hlídá hrnec. Na skončení varu nás upozorní zvukový signál, po němž se automaticky hrnec přepne na pouhé ohřívání. Hrnec založený na digitální technologii může mít několik programů. Například pět programů vaření a jeden program ohřívání. Nebo funkci vaření, udržování teploty a také pečení. Vaření přitom může mít až 9 programů (rýže, zelenina, luštěniny atd.).

Pětilitrový hrnec stojí zhruba kolem 2700 - 3000 korun.

Bezpečnost je důležitá

Elektrický tlakový hrnec má mnoho bezpečnostních prvků, které přesvědčí ty, kteří se papiňáku bojí, aby jeho elektrickou variantu vyzkoušeli. Hrnec automaticky reguluje tlak při vaření, má i systém snižování tlaku. Po dosažení nastavené teploty se přeruší vytápění. Dále je tady ventil regulace a blokátor zadrhnutí tohoto ventilu, automatické vypouštění páry a automatický bezpečnostní systém uzavírání a otevírání víka.

  • Elektrický tlakový hrnec tvoří vnitřní vyjímatelná nádoba se silnou teflonovou vrstvou a vnější nádoba, izolovaný kryt hrnce.
  • Hrnec ušetří až 60 % elektrické energie a o 40 % zkracuje dobu vaření.

Hovězí guláš

Úspora času je dobře vidět na guláši. Zatímco normálně jej děláme 90 - 130 minut, v elektrickém hrnci to zvládneme asi za 70 minut. Příprava se může lišit podle ovládacího systému různých typů hrnců, ale obecně je následující (zde varianta tlačítek pro hrnec IDA):

Hovězí kližka (500 g) nakrájená na kostky, 3 cibule, 125 g sádla, 2 polévkové lžíce sladké mleté papriky, 40 g hladké mouky, kávová lžička soli, kmínu a majoránky, asi půl hlavy česneku, sůl, pálivá paprika a pepř dle chuti, kostka bujónu.

Hrnec bez poklice zapneme - spustí se automaticky program RICE COOKING, nic nenastavujeme tlačítkem MENU. Vložíme do hrnce sádlo a sekanou cibuli s kmínem. Osmažíme do lehce zlatava, přidáme maso obalené ve sladké paprice a restujeme asi 3 minuty, přitom mícháme. Vypneme ohřev, přidáme zbytek papriky, pepř, majoránku, sůl, bujón, vodu do 1 litru a promícháme. Nasadíme poklici, nastavíme program TENDON, BEAN a spustíme vaření. Až hrnec asi po půlhodině pípne, vypneme a po chvíli vypustíme páru. Sundáme poklici, zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody, přidáme drcený česnek, pálivou papriku a promícháme. Bez poklice zapneme ohřev, necháme přejít varem a vypneme.