Knedlíkem rozumíme pokrm uvařený ve vodě či páře z nejrůznějšího těsta. Těsto se podle regionů a receptů liší. Knedlík může být s náplní nebo bez, vytvarovaný do koule nebo šišky. Původně byl kupodivu pouze hlavním jídlem, ne přílohou nebo dokonce doplňkem, jako je tomu v polévkách. Tím se stal až postupem času.

Historie knedlíků

Ve starověku a středověku byly za knedlíky považované menší masové koule a šišky nebo také namáčené kusy housky. Později se začala používat jako základ kromě masa také mouka. Až v té době vznikl název knedlík, odvozený z výrazu „knödel“.

Do surovin k přípravě knedlíků se zapojovalo stále více ingrediencí, třeba rýže, jiná než pšeničná mouka a nejrozličnější náplně. A díky těmto i dalším experimentům v kuchyni vznikly pak takové „národní“ pokrmy jako naše tradiční vepřo-knedlo-zelo.

Kdo je úplný začátečník, jistě ocení recept na nejklasičtější houskové knedlíky, zatímco zkušení kuchaři, kteří touží po stále nových nápadech, se mohou inspirovat originálními hrníčkovými knedlíky s olivami – ty jsou nejlepší k omáčkám italského typu.

Recept na houskové knedlíky “klasik”

Příprava 55 minut, vaření 20 minut, náročnost 2 střední

Na recept si připravíme 450 g hrubé mouky, 1 žemli (1 nebo 2 dny starou), 2 dl mléka, 1 vejce, 15 g droždí, mouku na vál, sůl. Do vhodné mísy prosejeme hrubou mouku, uděláme v ní důlek a rozdrobíme do něj čerstvé droždí (můžeme ho nahradit 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva). Vejce rozšleháme, smícháme s vlažným mlékem, tuto směs přilijeme do mísy s moukou a droždím a přidáme špetku soli. Starší lehce zatvrdlou žemli nakrájíme ostrým nožem na malé kostičky, přidáme ji do mísy a těsto zpracováváme, dokud se přestane lepit na stěny mísy. Mísu s těstem zakryjeme čistou utěrkou a těsto necháme 40 minut odpočinout na teplém místě. Vykynuté těsto přeložíme na pomoučený vál, rozdělíme ho na dva díly a z každého vytvarujeme podlouhlý knedlík ve tvaru šišky. Vložíme je do dostatečně velkého hrnce s vroucí osolenou vodou (knedlíky při vaření ještě nabudou) a vaříme 10 minut. Pak oba knedlíky opatrně otočíme vařečkou a vaříme ještě 10 - 15 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody pomocí speciálního podběráku nebo dvou prkének či talířků a ihned propícháme dlouhou dvouzubou vidličkou, aby z nich unikla pára. Takto připravené knedlíky nakrájíme pomocí nitě nebo speciálním kráječem na plátky a podáváme jako přílohu, nejlépe k masu s omáčkou (například svíčkové, guláši, zvěřině apod.).

Recept na olivové knedlíky se šunkou

Příprava 45 minut, vaření 20 minut, náročnost 2 střední

Na přípravu receptu budeme potřebovat 350 g bílého pečiva (nejlépe den starého), 100 g černých oliv bez pecek, 2 vejce, 60 g sušených rajčat, 60 g očištěné rokety, 40 g sušené šunky, asi 3,3 dl mléka, 3 lžíce polohrubé mouky, 2 stroužky česneku, 1 lžičku soli, olivový olej na vymazání a polohrubou mouku na vysypání hrnečků. Pečivo nakrájíme na kostky a vložíme do mísy. Přidáme vejce, mléko, sůl, olivy, nasekaný česnek a na kousky nakrájená sušená rajčata, roketu a šunku. Přisypeme mouku, vše opatrně promícháme a těsto necháme asi 10 minut odležet. Do většího hrnce nalijeme asi 5 cm vysokou vrstvu vody a přivedeme ji k varu. Těsto rozdělíme do vymazaných a vysypaných vhodných hrnečků a vršek každého zakryjeme potravinářskou fólií. Hrnečky vložíme do hrnce, zakryjeme poklicí a vaříme zvolna asi 20 minut. Hotové knedlíky opatrně vyklopíme z hrnečků, nakrájíme je a podáváme například se sýrovou omáčkou.