Vaření ve vodě také jídlo ochudí o množství vitaminů a minerálů. Parní hrnec navíc šetří kalorie a hodí se nejen pro diety šetřící, ale i redukční. Už to by pro nás mělo být tipem k prozkoumání toho, jak parní hrnce vlastně fungují. Na trhu jsou již pár let a jejich sortiment se stále rozšiřuje. S tímto trendem jednak jejich ceny lehce klesají, na straně druhé se objevují dokonalejší a nákladnější modely.

Jak jednoduše parní hrnec funguje

Ty cenově nejpřístupnější najdeme v cenách pod 1000 korun. Všechny ale vypadají podobně a umí podobné věci: z oválné základny s ohřevem se zvedá skládací věž: miska s vodou a nad ní varné plastové misky s perforovaným dnem. Ve všech se dá vařit najednou, v každém patře jiné jídlo. Pára z vroucí vody rychle prostupuje všemi patry perforovanými dny misek a šetrně tepelně upravuje potraviny v nich. Součástí kompletu je i menší kompaktní miska na vaření rýže nebo polévku.

Parní hrnec je univerzální pomocník

Vaření v páře v první řadě prospívá rybě, která se vařením ve vodě rozpadá. Tento způsob přípravy také zvýrazňuje chuť zeleniny, brambor, rýže - takže v podstatě většiny běžných pokrmů, kterým zvyšuje výživovou hodnotu v porovnání s jinými způsoby úpravy. Takto připravená baby karotka, hrášek a brambory jsou tak výbornou přílohou třeba k přírodnímu řízku, že nějaké majonézové omáčky a kečupy by už byly přímo svatokrádeží - zbytečně a lacině by potlačovaly výbornou chuť základu. Výborné jsou v hrnci pokrmy typu lečo a ragú, lehce se dá připravit porcované marinované dušené kuře s pikantním kořením.

Srovnání a výhody vaření v páře

Proti vaření je u parního hrnce výhodou, že se vitaminy a minerály „nevypláchnou“ do vody, ale zachovají se v pokrmu. Proti smažení nebo pečení je výhoda zřejmá - vaření v páře je nejen mnohem dietnější a k našemu zažívání šetrnější, ale dá se dosáhnout podobně výrazné chuti pomocí koření a přísad.

Recepty pro vaření v páře

Kuře s bramborem plné chutí

Okořeníme a pár hodin necháme marinovat kuřecí stehna, potom je položíme na spodní patro hrnce. Do druhého patra přijdou brambory nakrájené na plátky, lehce je osolíme. Nádobu na vodu maximálně naplníme a hrnec spustíme na 20 minut. Poté můžeme ještě do třetího patra přidat hrášek, karotku nebo jinou zeleninu. Po dalších 20 minutách by mělo být hotovo. Pokud ne, masu ještě nějakou minutu přidáme.

TIP: Ani milovníci knedlíků všeho druhu nepřijdou s parním hrncem zkrátka. Důležité je knedlíky dávat do misek vymazaných olejem nebo máslem, aby se ke dnu nelepily. Houskové knedlíky po vykynutí jsou v parním hrnci hotové za 20 - 25 minut, bramborové knedlíky za 25 - 30 minut. Ovocné knedlíky zapneme na 15 minut. Po vyjmutí je můžeme pomazat olejem nebo máslem, aby neoschly.