Flambování je hra s ohněm v pravém slova smyslu. Je v tom trochu nebezpečí, jestli vám nechytnou papírové utěrky ležérně pohozené vedle sporáku, nad kterým pracujete, ale především je tu strach, jestli se použitím ohně nezničí jídlo vytvářené dlouze a s láskou. Nezničí, nebojte se.

Co vylepšit otevřeným ohněm?

Pokud jste se rozhodli flambovat, tak naše rada zní, pořiďte si flambovací pistoli. Vyhnete se tak neúspěchům. Dokud se flambovací pistole jako kukačka neuhnízdí ve vašem kredenci, nebudete mít tušení, co všechno se dá ohněm vylepšit a zkrášlit. Skutečné flambování patří mezi zručnosti vyšší gastronomie, ale klidně můžeme tento výraz používat i pro domácké dotváření povrchů potravin. Dokončit se může kůrčička hus nebo krůt podávaných na svatého Štěpána (to alespoň vaše povinná vánoční rodinná setkání dostanou nějaký zábavný prvek).

Jak flambovat? Podívejte se

V podzimních měsících chutná vše zapečené, a tak flambovací pistolí můžete rozpouštět sýr na francouzských bramborách, „šunkoflecích“ nebo zapečené brokolici. Ožehávat můžete lecjaké maso, abyste si tak připomněli krásné letní chvíle u grilu. A konečně je tady cukr, jehož přeměna na karamel je dokonalou alchymií. Crema catalana nebo crème brulée se bez závěrečného ožehu také neobejdou.

Recept na vyzkoušení

Francouzský Creme Brülée (čtěte krem brylé)

příprava 90 minut, chlazení 12 hodin, náročnost 2 – těžší

Na přípravu receptu budeme potřebovat 250 g smetany ke šlehání, 3 žloutky, 40 g vanilinového cukru, 1/2 vanilkového lusku, 25 g přírodního hnědého cukru (nejlépe třtinového). Na ozdobení pak 4 porce ovocné zmrzliny nebo sorbetu, 200 g směsi drobného barevného ovoce (lesních plodů apod.)

Vanilkový lusk podélně rozřízneme a ostřím nože z něj vyškrábneme zrníčka. V kastrolu svaříme smetanu s vanilinovým cukrem, vmícháme zrníčka z vanilkového lusku, směs odstavíme z ohně a necháme prochladnout. Když je směs vlažná, vmícháme do ní žloutky. Připravený krém naplníme do vhodných misek nebo kávových šálků (asi 4) a postavíme je do hlubšího pekáčku naplněného vodou tak, aby hladina sahala asi do třetiny až poloviny výšky misek. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 130°C a pečeme 90 minut. Následně necháme krém dobře vychladit, nejlépe do druhého dne.

Vychlazený krém v miskách zasypeme po celém povrchu hnědým cukrem a vložíme na chvilku pod gril rozpálený na maximum (pokud použijeme gril v troubě, rozpálíme ho na 250 – 300°C a krém vložíme těsně pod něj). Jakmile se cukr rozpustí a lehce zhnědne (zkaramelizuje), misky vyjmeme a krém ihned podáváme, doplněný kopečkem zmrzliny a čerstvým ovocem, případně ještě ozdobený lístkem máty nebo meduňky.

TIP REDAKCE: Pokud vás na sladké příliš neužije, zkuste recept z www.prostri.cz na flambované kuřecí čtvrtky.