Příprava vánočky dá větší práci než vánoční věnec. Ten je na přípravu jednodušší, ale stejně chutný jako vánočka. Vyzkoušejte ho. Těsto budete mít připravené za 20 minut, vykynuté za hodinu a za 30 minut máte upečeno. A hlavně - žádné pletení!

Na vánoční věnec si připravíme 400 g hladké mouky, 2 vejce, 80 g rozpuštěného a vychladlého másla, 80 g krupicového cukru, 70 g kandovaného ovoce, 0,4 dl rumu, 0,4 dl pomerančové šťávy, nastrouhanou kůru z 1 citronu, 10 g droždí, hladkou mouku na vál a vejce na potření.

Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme máslo, vejce, cukr, rum, pomerančovou šťávu, citrónovou kůru a rozdrobené droždí. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, do kterého nakonec zapracujeme drobně nakrájené kandované ovoce. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Plech vyložíme papírem na pečení a předkreslíme si na něj tužkou tvar kruhu. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na širší váleček, přeneseme ho na plech a stočíme podle předkresleného kruhu do věnce.

Věnec po celém obvodu nastříháme nůžkami, potřeme ho rozšlehaným vejcem, vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 180 °C pečeme přibližně 30 minut dozlatova. A máme pečeno a můžeme si začít užívat krásné pohodové Vánoce.

Pokud si ale bez vánočky Vánoce nedovedete představit, zkuste to podle tradičních receptů, které najdete ZDE.

Vypečené Vánoce!