Budete-li slavit se svým miláčkem Valentýna v soukromí, naplánujte lehké menu z jídel s afrodiziakálním účinkem. Ty má vedle příslovečných ústřic údajně i chřest, celer, avokádo, artyčoky nebo banány, nebo se to alespoň o nich traduje. Nakupte tedy celý košík ovoce a zeleniny. Blahodárně působí i česnek a cibule, problém je ovšem s recepty, jídlo, dezert, čokoládapachem. Česnek proto musíme nechat osmažit na olivovém oleji, je pak křupavý jako oříšky, stejně tak pokud se rozhodneme zariskovat s cibulí, rozhodně ne se syrovou.

Čemu se při přípravě valentýnské večeře ale zdaleka vyhněte, jsou jídla tučná, těžká, smažená, pokrmy pronikavých specifických vůní, které nemusí být každému příjemné. Tabu by měly být i pokrmy, které nadýmají – luštěniny a nadýmavé druhy zeleniny si schovejte pro jinou příležitost. Preferovat byste měli lehké, svěží úpravy pokrmů. Valentýnská hostina by měla být dokonalým propojením příjemných vjemů chuťových, zrakových, čichových – a nakonec také sluchových. Věnujte pozornost servírování, vyhrajte si se vzhledem stolu, nezapomeňte na nezbytné světlo svíček a tu správnou hudbu na dokreslení. A pak už nezbývá než vychladit šampaňské a namíchat koktejly...

Recepty k vyzkoušení

Celerový salát

Pronikavě voňavý salát kombinuje chuť a aroma olivového oleje, balsamikového octa a čerstvě strouhaného celeru. Celer a mrkev v poměru 2:1 jemně nastrouhejte, osolte, opepřete, dochuťte octem a olejem. Nechte hodinu odpočinout v chladničce.

Recepty, ústřice, rybyKdyž nejsou po ruce ústřice aneb Funguje milostné placebo? Uzeného úhoře, lososa nebo jinou uzenou rybu nakrájíme na malé kousky. Bledou máslovou jíšku zalijeme vodou tak, aby vznikla ne příliš hustá omáčka. Necháme v ní krátce povařit kousky ryby. Škeble ústřic vymažeme máslem, vložíme kousky povařených ryb, posypeme čerstvě strouhanou houskou, zakápneme citronem a olivovým olejem. Přidáme ještě kousek sardelového másla, necháme v troubě zapéct asi 10 minut. Škeble urovnáme na talíř.

Koktejlová omáčka K nepravým i pravým ústřicím servírujeme třeba koktejlovou omáčku: smícháme 2 lžíce majonézy, 2 lžíce kvalitního kečupu, 1 lžičku worcesterové omáčky, 1 lžíci jemně nasekané šalotky a 1 lžičku mleté papriky. Osolíme, opepříme bílým pepřem a zakápneme několika kapkami tabasca.

Těstoviny s kaviárem Na 250 g těstovin počítáme 180 g kysané smetany, skleničku kaviáru, 100 g chřestu. Těstoviny uvaříme al dente, scedíme a přemístíme do nahřáté kameninové mísy. Recepty, jídlo, chřest, omáčkaOhřejeme v rendlíku kysanou smetanu a přelijeme jí těstoviny, přidáme kaviár (podle chuti a odvahy i lisovaný stroužek česneku), trochu citronové šťávy a na to všechno bohatě nastrouháme černý nebo zelený pepř. Posypeme červeným kaviárem.

Chřest s omáčkou z jablečného octa Uvaříme chřest ve slané vodě. Necháme odkapat a potom upravíme na plochý talíř, osolíme a opepříme. Zalijeme omáčkou, kterou jsme vyrobili smícháním 1 lžíce smetany, 1 lžíce jablečného octa a 2 lžic majonézy. Ihned podáváme.

Fíky v šunce Sušené fíky nakrájíme na plátky, které zabalíme do kvalitní šunky, třeba plátků šunky od kosti. Podávat můžeme s miskou voňavého medového melounu Cantaloupe, který nakrájíme na kostky.

Růžové políbení 90 ml vodky, 30 ml likéru růžové barvy (malinový, jahodový), 30 ml kakaového likéru, 120 ml šlehačky, kostky ledu, koktejlové třešně. Všechno kromě třešní dáme do šejkru a energicky protřepeme. Nalijeme do dvou koktejlových sklenek a ozdobíme koktejlovými třešněmi.

Voňavý Valentýn 120 ml vodky, 60 ml Amaretta, 60 ml kávového likéru, 230 ml smetany, led, kakao. Do šejkru dáme vodku, Amaretto, kávový likér a smetanu. Doplníme kostkami ledu a dokonale protřepeme, až jsou ingredience spojené. Podáváme ve vysokých sklenkách s hladinou lehce posypanou kakaem.

Užijte si den svatého Valentýna naplno! Na další zamilované tipy vás zavede jeden KLIK. Žhavý valentýnský recept naleznete ZDE a další tipy a třiky najdete v povídání Calisson - jemná sušenka místo sexu a Kuchyň plná valentinské vášně.

-ag- Foto: www.thinkstockphotos.com, www.isifa.com