V poslední době kuchyňské sestavy volí spíš variantu bez úchytů. Skříňky se zkrátka jen dotknete, a ona se sama otevírá, protože je opatřena systémem s pružinou nebo hydraulickým mechanismem, který pomalu odklopí dvířka. Takové řešení volí spíš milovníci minimalistických a designově jednoduchých kuchyní. Nejsou omezeni cenou, protože zatímco před pár lety byl podobný systém přijatelný jen u opravdu drahých kuchyní, nyní ho nabízejí snad všechny – včetně těch opravdu levných.

Jen jeden dotyk, a skříň je otevřena

Podobným vývojem prošly i zabudované skříně. Od jednoduchých úchytů se dopracovaly k bezúchytovým řešením, kdy dveře otevíráte pouhým dotykem, případně úchopem velmi diskrétní lišty. Je tedy kování nadobro pryč?

Hurá do ciziny za lepší nabídkou

Nikoliv. Ne každý miluje minimalismus. Mnoho lidí preferuje u skříněk všeho druhu úchyty, jenže je třeba přiznat, že český trh je v tomto směru i po dvaceti letech svobody stále velmi chudý a má obrovské rezervy. Bývá praktičtější koupit si zabudované skříně nebo kuchyň bez úchytů (což lze) a pro zajímavé úchyty dojet do Drážďan, Vídně nebo Mnichova. Naše republika měří tři sta krát pět set kilometrů, a to je vzdálenost, které by se například v Americe smáli. Čeští dodavatelé už se tolik nesmějí, protože zjišťují, že jejich chudá nabídka zákazníky nezajímá a jsou schopni se zařídit jinak.

Česká produkce designových úchytů

K nejlepším na českém trhu patří designové úchyty společnosti M&T. Bohužel ani ty nepatří k nejlevnějším. Kuchyně jsou doplňovány kvalitními úchyty Hetich nebo Blum, jenže ani jejich nabídka není na českém trhu stejně vydatná jako například v sousedním Německu.

Starožitnosti

Pokud se někdo vůbec může cítit uspokojen, pak to jsou milovníci starožitného nábytku, respektive nábytku, který se za starožitný vydává. Úchytky a madla volně navazující na secesi, art deco nebo jiné styly na trhu nechybí. Pokud bychom podobné úchytky chtěli použít na skutečně původní nábytek, stejně narazíme na fakt, že se k němu nehodí. Jsou to velmi laciné kopie a je to na nich vidět.

Zpět k čistotě - solitéry pak lépe vyniknou

Možná je opravdu nejlepším řešením držet se bezúchytkové verze alespoň u skříní a kuchyně. Mohou tak vytvořit neutrální základnu pro kvalitní solitérní nábytek s originálními úchyty, které vyšperkují celý interiér.

-jop-

Foto: www.thinkstockphotos, Blum, www.jninteriery.cz, www.isifa.com