S šířkou a hloubkou nemůžeme moc kalkulovat, je to 50 nebo 60 centimetrů. I když se najdou výjimky – chladničky hluboké i široké 44 cm.

Nejmenší chladnička je půl metru vysoká

Nejtitěrnější chladničky se ideálně hodí do garsonek nebo domácích miniaturních kuchyněk. Využití najdou ale i v kuchyních malých chat. Využívají se také jako minibary v hotelových pokojích a mají jednoduché vybavení. Jsou to malé nízké krychle – rozměry mají například 45 x 46 x 49 nebo 52 x 53 x 59 cm. Vnitřní prostor bývá rozdělený jednou policí, takže mají jen dvě patra. V plochých dveřích bývají připevněné drátěné košíky na lahve; jiné modely ale mají dveře vylisované do přihrádek, a tak v nich najdeme i rozšířenou polici na velké a široké lahve.

Malé chladničky mají objem kolem 40 – 50 litrů, spotřebu 0,5 kW i méně a jsou velmi tiché. Což je v malém prostoru také docela důležitý faktor. Jsou monoklimatické, což znamená, že v celém vnitřním prostoru panuje jediná teplota. Některé modely obsahují ale i úzkou mrazicí schránku na misku s ledem nebo třeba na krátkodobé uchování mražených pokrmů, vejde se sem jeden nebo dva balíčky jídla. Taková je například půl metru vysoká minichladnička o šířce 46 cm a hloubce 50 cm. Za tyto chladničky můžete zaplatit kolem 2800 – 3500 korun.

Dražší (asi 5000 korun) a o něco málo větší modely mají už objem 65 – 67 litrů a mrazicí prostor; jsou také úsporné, udává se až kolem 0,35 – 0,38 kW.

Minichladničky je možné postavit na zem, na pult, regál nebo polici. Záleží jen na zátěži plochy – chladničky váží kolem 18 – 22 kg. A ještě něco – ty nejmenší chladničky je většinou nutné rozmrazovat ručně, což v miniaturním prostoru nemusí být vždycky pohodlné. Naštěstí jsou chladničky velmi lehké, a když je nejhůř, mohou se poponést do volnějšího prostoru a odmrazit tam. Jistě to není příliš komfortní, ale pokud není zbytí, jde to.

I ten nejmenší spotřebič by určitě měl být energeticky co nejúspornější. Proto i malou chladničku vybíráme podle energetického štítku v třídě ideálně A+. Jen pokud jde o starší model, pak by na štítku měla být uvedena energetická třída nejhůře B.

Chladničky padnoucí pod pracovní desku

O něco větší chladničky už mají poměrně standardně chladicí schránku nebo malý mrazák (tedy označení dvě nebo tři hvězdičky, tedy i hluboké mrazení). Objem spotřebiče je už asi o polovinu větší, kolem 90 – 110 litrů. Najdete je v šířkách 46 cm, vysoké jsou kolem 86 cm. U některých najdeme kromě mrazicí schránky i prostor na zeleninu. Chladničky této výšky se ideálně vejdou právě pod kuchyňskou linku. Protože v miniaturní kuchyni se často všechno dělá na míru, také výška pracovní desky se může přizpůsobit výšce chladničky. I vyšší chladničky se dají sehnat v zúžené šířce a hloubce. Tak například model o šířce 47,5 a hloubce 43,5 cm dosahuje výšky 63,5 centimetru. Může stát na zemi nebo opět na vyvýšené polici. Váží 28 kg.

TIP: V maličkém prostoru kuchyně nebo kuchyňského kouta je velký rozdíl, na kterou stranu se otvírají dvířka chladničky. Aby nám při práci nepřekážela a abychom se při vaření do spotřebiče dostávali rychle a pohodlně, vyjasněme si nejprve stranu dveří a nakupovat se vydejme s přesnou představou, jaké dveře hledáme. A pokud nenajdeme právě levé nebo pravé, vybereme model s dveřmi přestavitelnými.

-ag-

Foto: Electrolux, TopShop, Ardes, Domo