Lednice jako drahý šperk kuchyně

Lednice, chladničky, kuchyně, kuchyňské spotřebiče
Zvětšit fotografii
Lednice, chladničky, kuchyně, kuchyňské spotřebiče

Pokud místo vestavěné chladničky zvolíte volně stojící variantu vymykající se tvarem a barvou všemu ostatnímu ve svém okolí, přísnou strohost kuchyně narušíte a příjemně odlehčíte a dodáte jí vtip.

Pokud se rozhodnete pro lednici neobvyklých barev i tvarů, dopřejte si i nezabývat se v první řadě praktickou stránkou věci a vybírejte především podle vzhledu.

Zkuste retro

Výrobci tzv. bílých spotřebičů se nepředhánějí „pouze“ v oblasti funkčnosti, ale snaží se na sebe upozornit také designem. Většina z nich nabízí několik designových řad, ve kterých si vybere milovník minimalismu, ale stejně tak retra. Právě chladničky v retro stylu lze koupit u několika značek a ti, kteří je ve své nabídce nemají, se nechali inspirovat alespoň barevností a jejich chladničky moderních tvarů lze koupit v pronikavé žluté, zelené i červené barvě. Pokud vás zaujala myšlenka udělat z chladničky designový solitér, ale barvám v kuchyni se chcete vyhnout a retro styl vás neoslovil, můžete vybírat mezi speciálními kusy, které si „odskočil“ navrhnout nějaký světoznámý designér zabývající se primárně tvorbou nábytku. Právě pohled takového designéra přináší nové možnosti. Oproti designérům spotřebičů, kteří zpravidla pracují několik let pro jednoho výrobce, vnímají tito designéři na volné noze i spotřebič především jako další kus nábytku a navíc jejich jméno je přijímáno jako známka kvality, takže mohou víc experimentovat. Výsledek jejich práce vaši kuchyni ozdobí jako drahý šperk.

Kritéria výběru

Při volbě velikosti chladničky si promyslete, kolik lidí bude chladničku používat a také jak často nakupujete. Obecně platí, že na osobu je potřeba počítat s užitným prostorem chladničky 50 l a mrazničky 25 l. Čím častěji chodíte nakupovat, tím více se důraz přesouvá na chladicí prostor, naopak v případě, že se do supermarketu vypravíte dvakrát za měsíc na velký nákup, budete potřebovat větší objem mrazicího boxu. Protože jde o spotřebič, který je v provozu víceméně nepřetržitě, vyplatí se zvolit co nejúspornější variantu. Spotřeba elektrické energie záleží především na kompresoru, typu a tloušťce izolační náplně a na objemu chladničky. Ideální je kupovat spotřebiče v energetické třídě A++, A+ nebo A. Orientaci nám usnadní energetické štítky, které jsou viditelně připevněny. Současné chladničky mají také mnoho funkcí označených většinou anglickými názvy, mezi nejčastější patří například No frost (automatické odmrazování), Bio fresh (prodlužuje čerstvost uložených potravin) nebo Silver nano (antibakteriální úprava povrchu uvnitř chladničky). U prodejců se proto nezapomeňte zeptat, co se pod jakými zkratkami a názvy skrývá, a uvažte, které funkce využijete a za které je zbytečné platit, protože je nepotřebujete.

Jak snížit spotřebu:

  • chladničku umístěte na stinné místo dál od ostatních spotřebičů
  • prostor chladničky využijte alespoň ze 70 %
  • udržujte optimální teplotu +5 °C v chladničce a -18 °C v mrazničce, při snížení teploty o dva stupně stoupne spotřeba o 15 %
  • do chladničky ani do mrazničky neukládejte nezakryté tekuté potraviny, protože i zmrzlé tekutiny se odpařují a vytvářejí námrazu, která zvyšuje spotřebu energie

-jop-
Foto: www.isifa.com, www.freshhome.com, Electrolux

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autoři:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně,výroba šperků na zakázku.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Skleněný obklad na záda kuchyně, Výroba kuchyňské linky, Kuchyňská linka.