Na návštěvě: Kuchyně pro vysokého kuchaře

Návštěva, kuchyně, spotřebiče, nábytek
Zvětšit fotografii
Návštěva, kuchyně, spotřebiče, nábytek

Dnešní kuchyně je královstvím téměř výhradně mužským, kuchař rád vaří a je navíc poměrně vysokého vzrůstu, při zařizování bylo tedy možné využít celý prostor až po strop.

Základním problémem místnosti byla její rozloha. Původní kuchyně byla malá, i když spíše opticky. Úkolem pro bytovou architektku Pavlu Kultovou bylo provzdušnění a otevření prostoru a volba vybavení, které by co nejlépe využilo daný prostor. „Dispozičně proto došlo k určitým změnám,“ říká Pavla Kultová a pokračuje: „především byla vybourána stěna mezi obývacím pokojem a kuchyní, dříve byly tyto dvě místnosti oddělené, spojovaly je pouze dveře.“ Protože byt procházel celkovou rekonstrukcí, bylo vybouráno i umakartové jádro, což mělo také významný vliv na rozměry i působení kuchyně, neboť se díky tomu celý nově vzniklý prostor otevřel do chodby.

Optimální návrh do tvaru písmene „L“

„Kuchyňský prostor má plochu přibližně 3 x 2,5 m, což není na první pohled příliš velká plocha,“ pokračuje bytová architektka, „linka je navržena do tvaru písmene „L“. Korpus nábytku je vyroben z lamina, dvířka jsou z lakovaných MDF desek ve vysokém lesku od firmy Interdoor, odolných proti vlhkosti i mechanickému poškození. Linka začíná vlevo u okna lednicí s mrazničkou, tam se její hmota „ztratí“, pak následuje vysoká skříň s troubou. Linie nízkých skříněk začíná myčkou, pak následuje rohová skříňka s dřezem, druhou stranu písmene „L“ tvoří skříňky s plnovýsuvy. Varná deska s digestoří kuchyňskou sestavu na pravé straně zakončují. Pod oknem je ještě ostrůvek, díky němuž je využita i protější stěna.“ Toto řešení je vlastně kompromis, instalace do tvaru písmene „U“ nebyla technicky možná, protože u lednice je otevírací okno. Současně by bylo problematické vřadit do sestavy lednici tak, aby netvořila velkou hmotovou bariéru. Ostrůvek celkově místnost odlehčí, poskytne další úložné prostory, může sloužit i jako bar. Současně opticky odděluje kuchyni od obývacího pokoje.

Základem je dostatek úložných prostor

„Majitel požadoval co nejvíce úložných prostor,“ říká Pavla Kultová a pokračuje: „zajímalo mě tedy, které věci a přístroje používá, jaké jsou pro něho důležité, a které naopak nechce. V sestavě tedy není mikrovlnná trouba, protože on vaří vše čerstvé, pečuje totiž o dvě děti. Navrhla jsem mu proto kombinovanou parní troubu, která zčásti nahradí i mikrovlnku, neboť také ohřívá jídlo.“ Trouba je tedy jen jedna a zbylý prostor ve skříni byl využit na investorem požadovaný a preferovaný úložný prostor. Což je efektivnější, zdravější, a v neposlední řadě i ekonomičtější. „I z toho důvodu zvolil majitel indukční varnou desku,“ vysvětluje designérka. „A protože je opravdu vysoké postavy, našla jsem i zkosenou digestoř, u níž nehrozí, že by se o ni zranil. Myslím si, že je i celkem cenově dostupná. Investor má rád kvalitu, všechny spotřebiče jsou značky Bosch, v tomto případě jsme ale zvolili praktičnost, cenu a dostupnost toho, jak přístroj funguje, digestoř je tedy značky Mora.“ V kuchyni jsou všude použity skříňky opatřené tandemboxy a zásuvkami s plnovýsuvy. Skříňky pod stropem jsou zde běžně využívány, protože, jak už bylo řečeno, je investor a současně uživatel kuchyně vysoký, tudíž všude pohodlně dosáhne.

Návrh a realizace: Toxo design studio
Text a foto: Dana D. Daňková

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

kuchyněspotřebiče

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,spotřebiče,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Koupelna, Rekonstrukce bytového jádra, rekonstrukce koupelny a WC.