Z kuchyně vidí do zahrady

návštěva, kuchyně, kuchyňský nábytek
Zvětšit fotografii
návštěva, kuchyně, kuchyňský nábytek

Dnešní kuchyně se nachází v rodinném domě se dvěma bytovými jednotkami. Dům je sice z 30. let, ale byt prošel kompletní rekonstrukcí, a kuchyně tedy odpovídá všem moderním trendům.

Místnost, kde se kuchyně nachází, je prostorná a vzdušná, díky velkorysosti prostoru k ní může být přidružena i jídelna, z místnosti se zajímavými dveřmi s „kajutovými“ okénky vchází také do koupelny a na WC. Mladí manželé se při rekonstrukci rozhodli oželet předsíň a o plochu předsíně pak zvětšili prostor samotné kuchyně. Udělali dobře, neboť místnost tak získala nový rozměr. Kuchyně zde ostatně byla i předtím, jen se nacházela tam, kde je nyní koupelna. „Kuchyni jsem chtěla mít tady v tomto prostoru, z toho jsme vycházeli,“ říká majitelka a pokračuje: „Naše nová kuchyně je na místě staré koupelny, která byla původně uprostřed bytu a navíc průchozí. Odstraněním příčky do původní předsíně a posunem další mezi novou koupelnou a kuchyní vznikl prostor pro současnou kuchyni s velkým oknem do zahrady. Věděli jsme, že se bude z chodby vstupovat přímo do kuchyně, vlastně jsme využili toho, že jde o rodinný dům a máme před vstupem do bytu soukromou chodbu, kam nechodí nikdo cizí, bylo tedy možné ji využít jako předsíň.“

V prostoru u dveří byla původně hala, ze které se vstupovalo do všech pokojů v bytě, kuchyně tady tedy plní i tuto funkci.

Nový byt, zcela odlišná kuchyně

Současný byt majitelé vyměnili s příbuznými za menší v přízemí, kde předtím bydleli a který také opravili. Dispozice obou bytů jsou podobné, ale pokud jde o barevné řešení, rozhodla se paní domu nyní pro sestavu v teplejších tónech. „Dole jsem měla kuchyni modro-bílou, tedy ve studenějších tónech, teď jsem chtěla naopak spíše teplé barvy,“ říká. „Uvažovala jsem o žluté nebo okrové, a dlouho, vlastně od doby, kdy jsme dělali asi před 7 lety první kuchyni, se nám hrozně líbila pracovní biodeska, na kterou jsme ale tehdy neměli peníze.“

První kuchyňská linka byla z Ikea a manželé si ji vymysleli a postavili sami. „Teď nás ale tlačil čas, bydleli jsme v provizoriu na chatě, kde jsme nemohli být přes zimu, rekonstrukci jsme museli stihnout za pět měsíců. Nechtěli jsme se zdržovat montováním linky, navíc jsme nenašli v Ikea žádnou sestavu podle našich představ, rozhodli jsme se tedy oslovit kuchyňské studio Schüller. Tam mi padla do oka tahle barevná kombinace, v ní jsem pak viděla základní návrh naší nové kuchyně.“

Prostor pro vaření a bezpečí pro dítě

„Na návrhu kuchyně jsme začaly pracovat v březnu,“ říká designérka Lenka Kalousová, „asi dva měsíce jsme probíraly základní varianty, největší pozornost jsme věnovaly kvůli topení prostoru pod oknem, aby nebyl nevyužitý a současně neubíral teplo.“ Dalším požadavkem majitelky bylo sezení v rohu kuchyně, v rodině je malé dítě, prostor tedy měl být upraven tak, aby tam dítě mohlo bezpečně pobývat, když maminka vaří. Designérka musela při návrhu do sestavy zakomponovat také americkou lednici, kterou si klienti přáli. Návrh tedy vznikal po etapách. Za pozornost stojí také praktická zvýšená rohová sestava u dveří do obývacího pokoje, která opticky odděluje kuchyni od vstupu do místnosti. Je možné tam nejen odkládat tašky s nákupem při příchodu domů, ale lze se tam i posadit. Uvnitř je kromě toho velký úložný prostor. „Mám tam uložené objemné věci, které nepotřebuji často. Uvažovali jsme zde i o baru, nakonec ale zvítězilo toto řešení, barové židličky by mohly překážet při vstupu do obývacího pokoje.“

Kuchyně podle přání

Korpus kuchyně je vyroben z lamina, dvířka pak z polymerové fólie. V linii spodních skříněk začíná sestava zleva od vstupu myčkou, ve vedlejší dřezové skříňce je výsuvný koš na odpadky, pak úzká skříňka na utěrky, dále následují tři široké velkoobjemové kontejnery, poslední v sestavě je rohová skříňka s otočným karuselem, v ní jsou uloženy hrnce a podobně.

Horní skříňky jsou umístěny pouze na jedné ze stěn. Začínají korpusem s otevíravými prosklenými dvířky, tam jsou uloženy hrnky a talířky, následuje skříňka s plnými dvířky, v mělké skříňce nad digestoří jsou uloženy kořenky, vedle odsavače par je potravinová skříňka s plnými dvířky a poslední, příruční, je opět prosklená. „Trochu mi vadí, že horní skříňky nejsou prosklené čirým sklem, to tento výrobce tehdy nedělal. Nelze tam tedy vystavit hezké věci, také tolik nevynikne prosvícení skříněk.“

Spodní linie sestavy pokračuje pod oknem otevřeným policovým dílem, který nezakrývá radiátor. Na další straně je umístěna truhla na sezení, která je částečně odstíněna kompaktní skříní s potravinovým výsuvem, troubou a další menší spíží. Tento kus nábytku je skryt za zmíněnou americkou lednicí. „U výsuvné spíže jsme řešili, zda má být vyšší a přesahovat lednici,“ vysvětluje majitelka, „nakonec jsme usoudili, že bude sestava působit lépe, když bude schovaná za lednicí. Pokud mám kuchyni zhodnotit, bydlíme tu dva roky a neměnila bych nic. Všechno je tak, jak má být,“ uzavírá majitelka.

Text a foto: Dana D. Daňková
Návrh: Lenka Kalousová, DiS.

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

interiérkuchyňský nábytek

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,zahrada,nábytek.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Obložení kachliček, Skleněný obklad na záda kuchyně, Schodiště a kuchyňská linka.