Med je vynikající pochoutka, prastaré sladidlo i lidové léčivo. Je snadno stravitelný, protože obsahuje vyšší podíl jednoduchých cukrů - glukózy a fruktózy. Med se ale může někdy pančovat stejně tak jako olivový olej, a bohužel se to ještě občas stává. Obojí jsou čisté přírodní produkty, ne zrovna levné, s kterými se někdy zachází podloudně a nehezky.

Jak tedy nakupovat med, abychom se nespálili? Neprohloupíme, vydáme-li se ke včelaři do okolí, tím získáme nejen jistotu kvalitního výrobku, ale včelaře i podpoříme. Kdo si neví rady, může nahlédnout na stránky Českého svazu včelařů, kde jsou praktické informace, či na stránky základních organizací podle svého bydliště - tam se dozvíte, kde se ve vašem okolí prodává med, kde jsou včelaři a na jaké medy se například specializují, jaké právě prodávají a za kolik. U prodejců je uvedeno, že má například med pastový, řepkový, luční, smrkový, smíšený a další. Svaz také publikuje obvyklé ceny v tom kterém období příslušného roku.

Med lesní a květový

Med není jenom jeden, je mnoho poddruhů. Mezi velké základní tři skupiny patří: med lesní, květový a smíšený. Med lesní je tmavší a má krásnou vůni. Barvu zapříčiňují rostlinná barviva ve stromech. Dá se říci, že je i o něco zdravější, protože proti květovým světlým medům obsahuje více fruktózy a také dextrinů a minerálních látek i důležitých stopových prvků. Med květový je produkt většinou z léčivých rostlin. Obsahuje výživné přírodní látky s povzbuzujícími účinky, jako jsou rostlinné hormony nebo éterické oleje.

Jak s medem zacházet

Nevařit, nevystavovat horku, nepřihřívat v mikrovlnné troubě, přidávat až do prochladlého čaje.

TIP: Nečekaně výborná lahůdka (a současně léčivá) je med s česnekem. Natřít obojí můžete na dobrý měkký chleba, ale i suché karlovarské oplatky. Souznění oplatky, medu a česneku je na jazyku vynikající.

Bezkonkurenční dobrota - medovník

Bezkonkurenčně největší hit posledních let je medovník. Medovník nemilosrdně pronikl mezi naše oblíbené sladkosti, jako například laskonku, větrník nebo punčák, se svou nenapodobitelnou chutí a vůní. Vzpomínám si, když byl ještě naprosto neznámý, ochutnala jsem jej v jedné skvělé hospodě jako součást poledního menu coby „ořechový dort“. Po výborných křidýlkách jsem si říkala, že ten dort bych mohla oželet, zkazí mi dojem..., ale po pár soustech jsem už volala číšníka, a dotazovala se ho, co to je. To není ořechové, má to hodně chutí. Tenkrát v začátcích u nás dort neměl ještě ani název. Rychle se ale našel, vžil se a všem zachutnal. Od těch dob se vyrojily mnohé recepty na pravý medovník neboli ořechovo-medové řezy. Jsou jich desítky, jeden z jednodušších a už docela zažitých je následující:

Na těsto si připravíme 300 g hladké mouky, 100 g másla, 30 g cukru, 2 lžíce medu, 2 vejce, 1 lžičku sody.

Na ořechový posyp (krustu) 150 g sekaných vlašských ořechů, 25 g cukru, 1 lžíci medu, 50 g másla a na krém pak 1 slazené (předem zkaramelizované) kondenzované mléko, 125 g měkkého másla, 250 g husté zakysané smetany, až 18%.

Postupovat při přípravě medovníku budeme následovně: Utřeme vejce s cukrem a měkkým máslem. Přidáme prosátou mouku se sodou, cukrem, medem a vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na tři kusy. Z nich vyválíme na voskovaném nebo obyčejném pečicím papíře tenčí placku, z které vykrájíme kulaté korpusy - vezmeme si na to ostrou hranu dortové formy. Jeden z korpusů pomažeme ořechovou směsí.

Na pánvi jemně opražíme sekané nebo tlučené ořechy, rozpustíme cukr, med a máslo. Horké dáme na syrový korpus (viz výše). Korpusy upečeme v troubě vyhřáté na 170 °C do zlatohněda. Z odkrojených zbytků vyválíme další placku, kterou pečeme souběžně a pak rozdrobíme na posypání obvodu dortu.

Slazené kondenzované mléko vaříme v plechovce 2 hodiny, nejlépe předchozího dne, protože je musíme nechat vychladit a pak plechovku otevřít. Mléko smícháme s máslem a zakysanou smetanou, necháme ztuhnout v lednici.

Dortovou formu vyložíme potravinářskou fólií, na dno položíme korpus, na něj mažeme půlku krému. Přiklopíme druhým korpusem, který pomažeme zbytkem krému, a nakonec přiklopíme korpusem s ořechovou krustou. Uložíme do chladna a necháme uležet minimálně den, ale lépe až čtyři dny. To je optimální. Vyjmeme z formy, krém, který se vytlačil ven, rozetřeme po stranách dortu a ty posypeme rozdrobeným korpusem ze zbytků těsta.

-ag- Foto: www.thinkstock.cz, www.isifa.com