O feng-šuej se pravidelně zmiňují mnohá média, ovšem šedá je teorie a zelený strom praxe - není nad to moci alespoň nahlédnout do konkrétního interiéru, zařízeného podle zákonitostí tohoto učení. V miniseriálu návštěv si jeden takový představíme. Srdcem každého bytu je kuchyně, začneme tedy v ní.

Kuchyně plná živé energie

Celý byt se nachází v rekonstruovaném domku v Praze, jeho obyvatelé si ho zařídili ve stylu feng-šuej, neboť je toto učení jejich koníčkem, jeho aplikace v bydlení a v životě pak i pracovní náplní. Kuchyně se z pohledu feng-šuej řadí mezi jangové, živé místnosti plné energie. V tomto domě se nachází energeticky v JV sektoru, její umístění je tedy optimální, protože JV je spojen s energií dřeva, která má expandující směr a energii kuchyně dále podporuje. „I kvůli tomu jsme volili plynový sporák, protože je to živý oheň jako takový,“ dodává majitelka a současně autorka návrhu paní Markéta Petříková a pokračuje: „obecně je tento sektor spojený s prosperitou a bohatstvím, což je zase pro kuchyni celkem příznivé, protože tato místnost ve feng-šuej symbolizuje také bohatství rodiny, ať materiální nebo duchovní. Odtud vychází strava, výživa pro celou rodinu, je pestrá, otevřená, což je symbol množství energie. Já navíc do budoucna plánuji, že ji přemaluji na modro, protože JV v ní není dostatečně odražený a ráda bych ho posílila modrou nebo zelenou, kterou bude možné nejsnáze aplikovat právě na stěny. Zařízení kuchyně a doplňky zůstanou v původních barvách a materiálech. Abych vylepšila alespoň částečně současný stav, přidala jsem sem zatím nějaké modré doplňky.“

Majitelé instalovali do kuchyně také vodní fontánku, voda v ní jde vzhůru, a podle feng-šuej je tedy dalším symbolem prosperity a tedy podpůrné energie.

Jako voda a oheň

Jak už bylo řečeno, je kuchyně jangová místnost, měly by v ní tedy být jasné barvy a živá energie, ať už zastoupená ohněm, nebo ohnivými barvami. „Pro příklad kuchyně, které zcela postrádají potřebnou jangovou energii,“ pokračuje paní Markéta, „jsou ty, které působí dojmem laboratoře - bílé, perfektně uklizené, bez doplňků, až sterilní. My tu naopak máme navíc kachlová kamna, která jangovou energii zastupují svou funkcí i barvou. Kuchyně je také hodně otevřená - je sice poměrně malá, pokud jde o plochu, ale lze do ní vstoupit ze dvou stran.“ Základním pravidlem feng-šuej je, že by v jedné linii neměly být ohnivé a vodní zóny, sporák společně s troubou bude třeba v jedné linii, kolmo k nim pak dřez a myčka. „My to tu sice nemáme zcela ideálně, protože máme varnou desku v rohu, použili jsme tu proto dřevo a květinu jako harmonizující prvek.“

Oddělení rozdílných energií

Kuchyňská linka začíná myčkou, za ní následuje plynová varná deska, umístěná v rohu, aby byla alespoň částečně porušena možná jednota linie s myčkou a dřezem, který je zabudován ve skříňce pod oknem. Pod dřezem jsou uloženy hrnce. V poslední spodní skříňce, postavené v tupém úhlu k předchozí skříňce, jsou zásuvky s příbory, talíři, miskami a dalším nádobím. Díky svému zalomení bylo možné na tuto skříňku umístit barový pult.

„Bar mi zde velmi vyhovuje, a to i přesto, že mnoho lidí by ho možná už nezvolilo, neboť bary jsou dnes už na ústupu, ale já ho zde považuji za velmi příjemnou součást vybavení, jsem ráda, když si ke mně může sednout třeba kamarádka, nebo můžeme s partnerem vařit společně.“ V této části kuchyně nejsou horní skříňky, tak malý prostor by velmi zatížily. „Nahoře máme zleva výklenek, tam jsou potřeby k vaření, které chci mít po ruce, čaje, kávu, oleje, octy a tak. Následuje polička s hrnky a nádobami na mouku, cukr a sůl. Na parapetu máme spíš estetické předměty. Horní skříňky jsou umístěny až na zdi za barem, jsou v nich hrnky a skleničky, v rohu za nimi je skříňka na potraviny. Pod horními skříňkami jsme nechali volné místo kvůli barovému sezení.“

V solitéru na protější stěně je zabudována lednice, vedle ní jsou ve zkosené skříňce úložné prostory pro potraviny. Jednotvárnost této poměrně velké plochy porušuje kávovar, pečicí trouba umístěná pod ním, ve vedlejších otevřených poličkách jsou proutěné košíky na drobnosti, cibuli, česnek a sladkosti.

„Takto vybavená kuchyně zcela stačí vzhledem k tomu, že je navrhovaná pro potřeby naší rodiny. Jsme hodně v práci, takže více vařím spíše jen o víkendech. Záměrně nemám kuchyni spojenou, oproti dnešním zvyklostem a do určité míry i módnosti, s obývákem, neboť z pohledu feng-šuej probíhají v těchto místnostech úplně odlišné činnosti, které mají zcela rozdílnou energii. V kuchyni je potřeba něco vytvářet, je tam tedy živá energie, současně je tam hluk, výpary, pořád se tam něco děje. Naopak obývák je spíše klidová zóna, kde sice je živo, ale jiným způsobem, někdy tam chceme i odpočívat, něco poslouchat. Pokud už to tak je, měly by být tyto prostory vymezeny z hlediska rozdílné energie alespoň opticky - třeba barem, podlahovou krytinou, různými barvami a podobně,“ uzavírá paní Markéta.

Návrh: Markéta Petříková

Realizace: Studio Vítr_voda Příště: Obývací pokoj podle feng-šuej